ДР ЉУБОДРАГ САВИЋ: Потребна ригорозна штедња

Након деценије транзиције Србија још увек није изградила неопходан тржишни систем и ефикасне државне и друге институције. Свака власт је бежала од болних реформи, најчешће примењујући популистичке мере

ljubodragДубока и дуготрајна економска криза показала је да се старим стилом владања не могу ефикасно решавати текући проблеми Србије. Мора се учинити радикалан заокрет, што није много вероватно при садашњем односу снага у „шареној” владајућој коалицији. Влада ће највероватније наставити по старом, очекујући да ће евентуалним добијањем кандидатуре за чланство у ЕУ и смиривањем нараслих социјалних тензија, средствима од продаје Телекома, обезбедити још један четворогодишњи мандат.

Уместо јефтиних политичких калкулација, Влада неодложно и хитно мора направити ефикасан оперативни програм мера за излазак земље из тешке економске кризе. Рационализацијом и ригорозном штедњом на свим нивоима треба обезбедити додатна средства, која ће се најефикасније искористити за отварање нових радних места.

Овако је др Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду, одговорио на питање Економетра како схвата оцене, које се често могу чути, да Влада треба да учини озбиљан заокрет у економској политици.

• Познат је Ваш став да се мора живети по мери зарађеног, односно да се треба вратити тзв. тврдом буџетском ограничењу. Шта то подразумева у овим садашњим условима?

– Неки у овој земљи одавно живе само од зарађеног, већина радника из приватног сектора не прима ни оно што створи, док само један мањи број повлашћених из круга политичке, пословне и интелектуалне елите добија многоструко више него што доприноси овој земљи. Праведна и социјално одговорна држава мора постојеће и невероватне разлике свести на разуман и прихватљив ниво.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: