RADOSLAV SRETENOVIĆ, PREDSEDNIK DRI: Državna kasa nije ministarski lični novčanik

Ne vidim ništa loše u tome što me ministri zovu na mobilni. Uvek im mogu reći do koje faze revizije smo stigli. Tokom postupka revizije komuniciramo u skladu sa zakonom. Imamo i savetodavnu ulogu, pa ministri i ostali zaposleni u subjektu revizije mogu da nas konsultuju da li je neka aktivnost koju nameravaju da preduzmu po zakonu ili ne

Radoslav Sretenović

Maksimalno sam se posvetio ovom poslu i sa istom posvećenošću ću nastaviti i u drugom mandatu, ovim rečima Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije (DRI), počinje razgovor za Magazin Biznis. Nekoliko nedelja posle reizbora u parlamentu kaže da je zadovoljan dosad postignutim rezultatima. Uopšte nije bilo lako formirati instituciju od nule. Sada smo u novoj, naprednijoj fazi, postavili smo jake i kvalitetne temelje.

• Šta će poreski obveznici sada moći da očekuju?

– Pre svega, veće efekte revizije. Iz godine u godinu ćemo povećavati broj izveštaja, kao i kvalitet i sveobuhvatnost nalaza. Da bismo ove planove ostvarili moramo da povećamo broj ljudi na poslovima revizije. Izradićemo metodologiju, priručnike i prateća dokumenta za revizore. U planu nam je ugradnja informatičke infrastrukture, kao i obuka kadrova u ovoj oblasti. Nastavićemo prevođenje i objavljivanje Međunarodnih standarda vrhovnih revizorskih institucija. Državna revizorska institucija će nastaviti da širi svoje kapacitete. Planiramo povećanje broja regionalnih jedinica. Osim sadašnjih u Novom Sadu i Nišu, uspostavićemo još dve regionalne jedinice u Kragujevcu i Užicu. Zatim, planiramo osnivanje Odeljenja za metodologiju i kontrolu kvaliteta. Jedan od prioriteta nam je i dalje jačanje ugleda Državne revizorske institucije.

• Ono što šira javnost zamera državnim revizorima jeste što, uprkos brojnim nepravilnostima koje ste dosad otkrili, niste podneli nijednu krivičnu prijavu. Hoće li to doneti četvrta po redu revizija završnog računa i 45 izveštaja o reviziji poslovanja koja bi uskoro trebalo da bude objavljena?

– Podsetiću vas, Državna revizorska institucija je podnela tri krivične prijave, koje su procesuirane. Prijave su protiv odgovornih lica podnete na osnovu Krivičnog zakonika Republike Srbije. Da li će biti novih krivičnih prijava u ovom trenutku ne mogu da vam kažem. Ako bude nepravilnosti i poslovanja suprotno zakonu, sigurno da ćemo ih podneti.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: