REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Počela primena zakona o sezonskim radnicima

Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika potpisan je 2017. godine između Nemačke razvojne agencije (GIZ), NALED-a i resornih ministarstava.

Piše: Jelena Mihić Munjić

Potpisivanjem ovog memoranduma omogućeno je uspostavljanje elektronskog sistema za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi, kao i suzbijanje sive ekonomije u toj oblasti. Ovakav model je prethodno primenjen u Mađarskoj i kroz njegovu primenu, odnosno kroz elektronski sistem prijavljivanja sezonskih radnika, značajno je smanjen rad u sivoj zoni. Naime, angažovanje putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koje je uređeno Zakonom o radu, nije prilagođeno karakteru sezonskih poslova u poljoprivredi koji podrazumevaju promene na dnevnom nivou usled promene vremenskih uslova, raspoloživosti radnika i slično.

Imajući ovo u vidu, Skupština Srbije usvojila je u junu Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima. Ovaj zakon ima za cilj da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme. Njime se definišu poslovi sezonskog karaktera na kojima se angažuju sezonski radnici u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na lica koja kod poslodavca poljoprivrednika rade bez naknade za rad.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISPLATA DIVIDENDE U SRBIJI: Korist za građane i budžet
  • ISTRAŽIVANJE I PROCENE ANALITIČARA ERSTE GRUPE Javni dug je smanjen, ali stižu novi rizici
  • ŠTA JE POKAZAO BALKANSKI BAROMETAR ZA 2018.: Građane brinu nezaposlenost i korupcija
  • EVROPSKA UNIJA, FINANSIJSKE INSTITUCIJE I DONATORI POMAŽU RAZVOJ PREDUZEĆA ZAPADNOG BALKANA: Povoljnije finansiranje putem WB EDIF-a
  • TRANZICIJA U GLOBALNOJ INDUSTRIJI: SLUČAJ KOMPANIJE TESLA: Kad ljudi zamene robote
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (4): Treba promeniti način „odrastanja” preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2018.
Podelite ovaj tekst: