REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Poreske obaveze paušalaca

Preduzetnici koji ne žele da vode poslovne knjige i samim tim biraju da plaćaju porez i socijalne doprinose na paušalno utvrđen prihod nazivaju se paušalci. Dakle, paušalno oporezivanje znači da preduzetnik plaća porez na osnovu Rešenja utvrđenog od strane Poreske uprave.

Piše: Jelena Mihić Munjić

Ipak, jedan broj preduzetnika ne može da se opredeli za paušalno oporezivanje. To su obveznici registrovani u sledećim delatnostima: računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, poslovi poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, trgovine na veliko i trgovine na malo, hotela i restorana, finansijskog posredovanja i aktivnosti u vezi sa nekretninama, obveznici u čiju delatnost ulažu i druga lica.

Visina tog poreza ne zavisi od prihoda i rashoda koje preduzetnik ostvari u toku godine, već od nekih unapred definisanih kriterijuma koji su definisani Uredbom o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. Rešenje za paušalno oporezivanje Poreska uprava donosi na godišnjem nivou i plaća se u jednakim mesečnim iznosima. Pravo na ovakav vid oporezivanja imaju preduzetnici koji ostvaruju godišnji promet do 6.000.000 dinara, uključujući novoosnovane preduzetnike koji očekuju da ostvare godišnji promet manji od 6.000.000 dinara.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: