IZ BANKARSKOG UGLA: Turska lira i srpska privreda

Protekli avgust su na svetskim finansijskim tržištima obeležile turbulencije nastale usled ekonomske krize u Turskoj i posledične volatilnosti turske lire.

Piše: Marija Savić

Za prvih osam meseci ove godine, lira je prema dolaru depresirala čak više od 40 odsto. Razlog ovako naglog pada lire treba pre svega potražiti u bojazni investitora u vezi sa ekonomskom politikom predsednika Erdogana, tekućim diplomatskim i trgovinskim sporovima sa Amerikom, kao i neodrživošću ekonomskog razvoja Turske. Dodatno, politička situacija između Turske i Amerike ne jenjava, pa je tako Amerika nedavno udvostručila carine na uvoz turskog čelika i aluminijuma, na 50, odnosno 20 odsto, povrh već postojećih ekonomskih sankcija, budući da prethodne mere nisu postigle značajniji uspeh u smanjenju uvoza iz Turske. Na to je Turska uzvratila nametima na određenu američku robu i dodatno pokrenula postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom.

Kada je u pitanju makroekonomska situacija u zemlji, Turska je po visini bruto domaćeg proizvoda na sedmom mestu u Evropi (oko 860 milijardi dolara), a na sedamnaestom u svetu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: