EVROPSKA UNIJA U BANATU, TEMIŠVAR: U slavu secesije i baroka

Temišvar ima oko 40.000 starih zgrada, bisera arhitekture u stilu secesije i baroka, koje treba održavati. Mnoga zdanja su obnovljena uz pomoć Evropske unije, ali ima još dosta posla do 2021. godine, kada će Temišvar, kao i naš Novi Sad, biti evropska prestonica kulture. Kako je Temišvar od socijalističkog sivila i tavorenja stigao do jednog od najrazvijenijih gradova Rumunije, u koji hrle turisti?

Deo iz niza obnovljenih baroknih fasada na Trgu ujedinjenja

Ko je krajem osamdesetih godina u Srbiji, pre pada Čaušeskua i Berlinskog zida, mogao očekivati da će se u Temišvar odlaziti u šoping i u restorane, a za vikend na turističke ture?! Ne verujem da je iko mogao pre tridesetak godina da predvidi da će Rumuni u Temišvaru imati lepše trgove nego mnogi gradovi te veličine u Srbiji, a pogotovo je bilo teško zamislivo da će temišvarske plate biti gotovo dvostruko veće od srpskog proseka, da će stopa nezaposlenosti počinjati sa nulom i da će Rumunija biti članica Evropske unije?! Naprotiv, tada su Rumuni gledali čežnjivo preko granice, u ondašnju Jugoslaviju, kao u “prozor u svet” i u šarenilo Zapada…

Ali, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, sve se istumbalo. Pao je Čaušesku, Rumuni su prvi počeli tranziciju uz pomoć baš tog razvijenog Zapada, umešala se geopolitika, Jugoslavija je nestala u krvi i inflaciji, Srbija je prošla kroz još jednu svoju Golgotu (koja možda još traje) i sada smo tu gde smo. Ko je posećivao Temišvar osamdesetih i početkom devedesetih, danas ne bi mogao da prepozna grad, iako se na istim mestima nalaze sve stare zgrade, i onda, kao i danas, divni primerci razvijene secesije i baroka. Kako statistika pokazuje, u Temišvaru ima čak oko 40.000 građevina, arhitektonski vrednih i velelepnih objekata, u okviru starog jezgra nastalog u 17. 18. i 19. veku.

Ali, značajna zdanja secesije, sagrađena su i početkom 20. veka, između 1910. i 1914. godine, dok se kao autor većine lepih zgrada navodi arhitekta Laslo Sekelj.

U moderno doba, početkom 21. veka, zahvaljujući članstvu u Evropskoj uniji i novcu te asocijacije država, staro gradsko jezgro Temišvara dobilo je novi sjaj i sadržaje: sva tri glavna trga spojena su i pretvorena u pešačku zonu. Mnoge građevine su obnovljene i blistaju u pastelnim bojama, sve je čisto i mirisno, a restorani i kafići su isti kao u Beču, Rimu ili nekoj drugoj evropskoj turističkoj prestonici. Uz sve to ide i mnogo cveća, atraktivnih prodavnica, suvenira, zelenila i fontana. Verovali ili ne, ali Temišvar je postao banatski raj za vikend ture.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: