UVOD U BIZNIS: Kad gubitaš postane profitabilan

Jovan Ranković, jedan od najpoznatijih srpskih ekonomista, koji je najveći deo svog radnog angažovanja proveo u SFR Jugoslaviji, a 2001. godine, posle oktobarskih promena bio i ministar finansija u saveznoj vladi SRJ, kao kadar tadašnjeg DSS-a predsednika Koštunice, imao je stalnu temu – koliki su dugovi srpske privrede.

Piše: Radojka Nikolić

Podaci koje je prof. dr Jovan Ranković saopštavao nama novinarima bili su toliko alarmantni da sam se uvek, posle razgovora sa njim, pitala da li će sutra biti “hleba u prodavnici” ako krenu da se naplaćuju potraživanja i da se seče, kao Gordijev čvor, začarani krug dugovanja. U tom slučaju, svi bi trebalo da bankrotiraju, jer gotovo svako nekome nešto duguje. Kad sad pogledam beleške, vidim na primer, da je 2005. godine dr Ranković saopštio da srpska privreda ima akumulirane gubitke (za prethodnih deset godina) od preko 1.000 milijardi dinara, što je prema tadašnjem kursu iznosilo oko 12 milijardi evra! I onda sledi dalje: najveći gubitaši su Elektroprivreda, proizvođači nafte i gasa, u hemijskoj proizvodnji, dok u preduzećima gubitašima radi oko 500.000 ljudi!

Pa, ko će kome tu šta da vraća, ko će da razmrsi šta kome ko duguje, kako će se te firme oporaviti, šta će biti sa zaposlenima, propašće cela privreda – naivno sam razmišljala, misleći tada da dugovi treba da se vraćaju a obaveze da se uredno izmiruju! Ali, sada mi je jasno da sam uzalud brinula. Jer, dugovi mogu i da se ne vraćaju, a da se pozitivno posluje!

Evo najnovije liste “STO NAJ…privrednih društava u Republici Srbiji” za 2017. godinu Agencije za privredne registre, u kojoj ima velikih gubitaša iz 2016. godine, a koji su već u prošloj godini u samom vrhu liste uspešnih! Na primer, pančevačka Petrohemija. Ona je čak prva na listi! Najuspešnija je po ostvarenom dobitku u 2017. godini, a samo godinu dana ranije bila je u prvih pet najvećih gubitaša (sa nekoliko stotina miliona evra), dok su gubici EPS-a knjiženi na gotovo milijardu evra, a nešto iznad milijarde evra upisani su gubici Srbijagasa. Tako je bilo 2016. godine, ali evo, u 2017. godini, svi su oni “prevedeni” u veoma uspešne kompanije koje posluju profitabilno. Knjigovodstvene operacije su čudo! Možeš da budeš i dobitnik i gubitnik, sve zavisi u koju kolonu šta svrstaš!

No, u slučaju ovih operacija, kada firme sa milijardama gubitaka pretvaraš u profitabilne, glavnu ulogu igra magični – Unapred pripremljeni plan reorganizacije
– UPPR. Kao lek za finansijske probleme UPPR je počeo više da se primenjuje 2010. godine, pošto je detaljnije razrađena njegova primena u zakonu o stečaju iz 2009. godine. Naime, UPPR je postojao i u zakonu o stečaju iz 2005. godine, ali ne i svi instituti za njegovu primenu.

Krajnje pojednostavljeno, UPPR je kupovina vremena za dužnike, jer ih nekoliko godina (najčešće pet) poverioci ne diraju, nemaju pravo da naplaćuju potraživanja niti da im blokiraju račune. Podvuče se crta, stari dugovi se ne računaju, a poslovanje kreće od pozitivne nule. Tako postaneš uspešan! Još ako je država darežljiva, pa otpiše potraživanja, na primer, RTB Boru, Srbijagasu, EPS-u i drugima.

I eto čarobne formule za pretvaranje gubitaša u profitabilnu firmu – malo UPPR, malo otpiše država, a najviše platimo svi mi, poreski obveznici. Jer, ko puni taj državni budžet? Pune ga privrednici koji plaćaju svoje obaveze i stanovništvo. A prazne ga političari. Svako prema svojim partijskim i državnim prioritetima… Zato je dr Ranković uzalud beležio one akumulirane milijarde gubitaka srpske privrede, a ja sam se uzalud sekirala da li će gubitaši preživeti do sutra. Ma, ne samo što su preživeli, već su postali i profitabilni, takoreći, preko noći!


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: