ROBERTO MANKUZO: Lidl će prodrmati trgovce i tržište

Očekujem da će, kada Lidl dođe na tržište, na samom početku biti puno tenzija sa cenama. Jer, veliki pokretač za privlačenje kupaca su cene, pa treba očekivati komercijalnu borbu cenama

Roberto Mankuzo

Roberto Mankuzo (Roberto Mancuso), generalni direktor nemačkog veleprodajnog lanca Metro Cash & Carry u Srbiji i generalni direktor Metro Cash & Carry Hrvatska, već tri godine u poslovanju kompanije u Srbiji primenjuje novu strategiju, koja je fokusirana na dostavljanje porudžbina za HoReCa segment (hoteli i restorani), uz postojeću, tradicionalnu kupovinu robe za snabdevanje malih trgovinskih radnji. Taj zaokret u poslovanju kompanije se pokazao ispravnim, tvrdi gospodin Mankuzo u razgovoru za Magazin Biznis:

– Naši rezultati u 2018. potvrđuju stabilan rast koji smo uspostavili u prošlih nekoliko godina. Posebno u poslovanju sa HoReCa segmentom. Nastavljamo da ubrzano rastemo i u poslovanju sa vlasnicima firmi, malim samostalnim trgovcima koji kupuju u Metrou, a koji su naša ciljna grupa. Naravno, ovakve firme će biti pod velikim pritiskom u predstojećim mesecima i godinama, jer će se srpsko tržište suočiti sa velikim promenama, zbog toga što će Lidl početi da posluje u Srbiji.

• Koliko će dolazak, takođe nemačkog, Lidla uzdrmati srpsko tržište trgovine?

– Mi ćemo kao Metro podržati samostalne trgovce, kako bi se suočili sa novim izazovima koje će Lidl doneti svojim dolaskom. Deo njih će sigurno nestati sa tržišta, ali oni koji budu uspeli da fokusiraju svoju ponudu kupcima, imaće uspešnu poslovnu budućnost.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: