SAMIT 100 BIZNIS LIDERA JUGOISTOČNE EVROPE – “NOVI DOGOVOR ZA NOVO VREME”

Pretpostavljam da se bar neki od vas sećaju ove rečenice koju smo kao deca koristili da bismo se pomirili posle bespotrebnih svađa. Uhvatili bismo se za male prste na rukama i ponavljali ovu kratku i jednostavnu mantru, sve dok ne bismo osetili da je sav jed izašao iz nas i da možemo zajedno da nastavimo igru.

Piše: Maja Piščević

Čemu ovo podsećanje, možda se neko pita. Odgovor je vrlo jednostavan: da nas sve podseti da za mir i saradnju nije uvek dovoljno izvinjenje, već je neophodna saglasnost i spremnost obe strane.

Samit 100 biznis lidera regiona za svoj primarni cilj ima upravo to, da obezbedi konsenzus oko neophodnosti buduće saradnje poslovne elite na Balkanu. Sledeći cilj Samita 100 je pokušaj da stvorimo kritičnu masu za novi način razmišljanja (promišljanja stvarnosti), da napravimo “Novi dogovor za novo vreme”. Da vidimo kako zajedno možemo biti uspešniji u auto-industriji, u izvozu hrane, informacionih tehnologija, u gradnji građevinskih objekata na trećim tržištima? Da razmislimo imamo li zajednički interes da razvoj infrastrukture (od brzih železnica do brzog interneta) realizujemo na regionalnom nivou? Želimo li da pitanje električne energije, snabdevanja, cene i distribucije, postavimo kao zajednički prioritet? Da li hoćemo i možemo da otvoreno, bez međusobnih optužbi za prošle neuspehe, o regionalnim prioritetima razgovaramo sa političkim liderima naših zemalja? Konačno, da li smo spremni da se zarad bolje budućnosti svih zemalja regiona prihvatimo stvaranja sinergije danas i da na tome istrajemo sutra i u decenijama koje su pred nama?

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: