Сапуни без адитива, конзерванса и вештачких боја

„Ива“ сапуни су оригинални, уникатни, изливени у дрвеним калупима, направљени хладним процесом од природних састојака који задржавају лековита својства

sapuniМед, прополис, маслиново и палмино уље, разно лековито биље, од кантариона и невена, до мајчине душице и жалфије, па мало егзотике – цимета, чоколаде… Не, нису ово састојци за неку неодољиву посластицу, већ за сапуне „Ива“ које по оригиналним рецептурама прави Јелена Миковић из Сокобање.

То су потпуно природни, ручно рађени сапуни, са пуно меда, мало прополиса и са травкама сокобањског краја – невен, камилица, кантарион, хајдучка трава, мајчина душица, босиљак, жалфија. Од биљних уља користи маслиново и палмино, додаје по неки зачин, зависно од типа коже, од суве и осетљиве, преко масне и мешовите до проблематичне. Уз лековите траве додаје и восак. Све се ради хладним процесом, тако да сви састојци задржавају лековита својства. Ради се у малим серијама, нема адитива, конзерванса и вештачких боја, нити мириса.

– Трудим се да сачувам основна лековита својства трава које користим. Осим биља, користим и пчелиње производе, експериментишем. Моји сапуни су врло оригинални и аутентични, сваки је уникат, никад не направим исти сапун. За одливање користим дрвене, углавном букове калупе и украсне кутије које ми прави пријатељ и комшија у својој столарској радионици. Калупи могу да се праве и према жељама клијената, који најчешће траже облик срца, прича за Економетар Јелена.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: