СРБИЈА ДОБИЈА ВИНОГРАДАРСКО-ВИНАРСКИ РЕГИСТАР

То је корак ка Европи чији закони обавезују на попис винове лозе, каже Милош Ристић, директор Центра за виноградарство и винарство у Нишу, који ће бити носилац овог пројекта

vinogradiУскоро ће се тачно знати колику површину заузима виногорје у Србији, које сорте грожђа се саде, ко се бави производњом грожђа и вина. Биће израђен катастар свих засада винове лозе на подручју Републике, а у посао ће се укључити девет канцеларија у већим виногорјима у Србији. Израда виноградарско-винарског регистра Србије поверена је Центру за виноградарство и винарство у Нишу, једином такве врсте у Републици.

Уговор о реализацији овог пројекта, вредног двадесет милиона динара, потписали су почетком маја у виноградарском Сићеву Душан Петровић, министар за пољопривреду, трговину, водопривреду и шумарство, и Милош Ристић, директор Центра за виноградарство и винарство.

Стручњаци ће пописати површине винограда, капацитете, сортимент, а база података ће омогућити праћење свих фаза производње, од брања грожђа до флаширања вина. Виноградари ће моћи да предају своје грожђе великим винаријама, а што је посебно важно, моћи ће да конкуришу за субвенције. Као регистровани произвођачи имаће могућност да се јављају и на конкурсе за субвенције Европске уније.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: