ЗАПОШЉАВАЊЕ ЖЕНА У НЕРАЗВИЈЕНИМ ОПШТИНАМА

На завршној презентацији пројекта Удружења пословних жена „Смањење незапослености младих жена у неразвијеним општинама кроз подршку самозапошљавања у сектору услуга и туризма” у Мрчајевцима код Чачка, представљени резултати 23 полазнице, које су у сарадњи са менторкама обучаване како да самостално започну бизнис

zaposljavanje-zenaПрезентација пројекта Удружења пословних жена (УПЖ) „Смањење незапослености младих жена у неразвијеним општинама кроз подршку самозапошљавања у сектору услуга и туризма”, који је финансирала Европска унија у оквиру програма „Подршка цивилном друштву”, одржана је 18. маја у етно селу „Рај на Морави, код Јевђа” у Мрчајевцима код Чачка. Партнери пројекта, чији је циљ да се женама у руралним срединама омогући економска независност и смањи сиромаштво, кроз мотивацију, едуковање и припрему за покретање пословања, биле су регионалне привредне коморе Ваљева и Краљева. Институционалну подршку пројекту, који је започет у јуну прошле године и траје годину дана, пружала је Национална туристичка развојна корпорација.
У Мрчајевцима су представљени резултати 23 полазнице, почетнице у бизнису, које су у сарадњи са менторкама успешним предузетницама, чланицама УПЖ, кроз бесплатан менторски програм и консултантску подршку и тренинге, обучаване како да напишу бизнис план, региструју фирму и самостално започну пословање, користе информативне технологије, умреже се, истраже тржиште, успоставе добре односе са клијентима, а добиле су и друга знања о вођењу бизниса и развоју каријере.

Рад у паровима

За учешће у пројекту пријавило се 50 жена из приградских руралних општина Београда, Ваљева, Краљева, Чачка и Шапца. Критеријуми за одабир жена били су да желе да се самозапосле и да имају предузетничку идеју. Пријављивале су се и оне чије су фирме застале у развоју, али им је био потребан „ветар у леђа” како би бизнис одржале и унапредиле.

Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена и координаторка пројекта, у разговору за Економетар каже да је у оквиру пројекта основано осам фирми, а две жене које су имале предузетничка искуства откриле су нове тржишне нише, реорганизовале фирме „у мировању” и започеле рад у новим областима пословања. Жене су показале највише интересовања за област сеоског туризма, угоститељство и производњу органске и традиционалне хране, али и за гајење и пласман лековитог биља, израду етно сувенира, велнес (wellness) у руралном туризму.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: