ТИКВЕШ: Вино није само бизнис, већ уживање у послу

У технолошко преструктурирање и модернизацију опреме за производњу вина, Инвестициони фонд М-6 је у винарију Тиквеш уложио више од 22 милиона евра од 2004. до 2010. године и успео да произведе вина врхунског квалитета

tikvesМи смо прошле године произвели 20 тона висококвалитетног вина „Бела вода 2010“, у категорији тероар (terroir) вина. Половина од те количине одлази на тржиште Сједињених Америчких Држава, по цени од 22 долара за боцу. Вино „Бела вода“ је један од наших највећих адута јер је настало заједничким напорима енолога винарије Тиквеш и једног од најбољих светских винских стручњака Филипа Камбија. Потом је чувени вински критичар Роберт Паркер оценио црно вино „Бела вода 2010“ са чак 94 поена, од могућних 100, што га сврстава међу најквалитетнија и најцењенија вина у свету. Ако успете на америчком тржишту да продате квалитетно вино по доброј цени, онда значи да сте заиста успели.

Овако је Светозар Јаневски, председник Управног одбора винарије Тиквеш и један од већинских акционара, саопштио новинарима из Србије своју одлучност да македонска вина винарије Тиквеш уђу у категорију висококвалитетних вина и да такву потврду добију на реномираним светским тржиштима. Крајем овог маја, новинари београдских медија обишли су винограде и винарију Тиквеш у Кавадарцима која слови за највећу и најстарију у Македонији, а кажу и у овом делу југоисточне Европе. Светозар Јаневски је један од најуспешнијих македонских бизнисмена, кога не прати израз „тајкун“ у лошем значењу те речи. Јаневски слови за успешног визионара бизниса у Македонији, а његов успон се поклапа са периодом транзиционих промена. Наиме, Јаневски је почетком деведесетих година у Македонију довео велике глобалне брендове (Кока-Кола и Хајнекен), а потом је средином деведесетих отворио први Мекдоналдс ресторан у Скопљу. Важност маркетинга је најбоље доказао стварајући бренд „Скопско” (чувена реклама „Сакам Скопско“) као један од шест власника скопске пиваре. Потом, почетком двехиљадитих, са партнерима из Пиваре Скопље, оснива М-6 Инвестициони фонд и 2003. године откупљује већински акционарски пакет винарије Тиквеш у Кавадарцима.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: