СЕОСКИ ТУРИЗАМ ИЗМЕЂУ ЕКОНОМИЈЕ И ТРАДИЦИЈЕ

Форум успешних жена у области туристичке индустрије одржао је 10. маја у Привредној комори Београда посебан панел посвећен руралном туризму. Кроз осам закључака постављене су основне смернице јачања овог вида туризма

seoski-turizamУ оквиру мајског Форума успешних жена у области туристичке индустрије, одржаног у Привредној комори Београда, посебан панел био је посвећен руралном туризму. Овај сегмент туристичке привреде, по мишљењу учесница форума, још није довољно препознат и на прави начин афирмисан у мери коју је заслужио. Нарочито не улога жена које су у највећој мери ангажоване у озбиљном и одговорном послу прихватања гостију и пружања услуга на највишем нивоу.

Већина домаћинстава која се баве сеоским туризмом није сасвим јасно одредила свој однос према овој делатности, јер је обавља углавном уз свој примарни посао: пољопривреду. Велики број жена које су, заправо, носиоци посла, окренут је услужним делатностима, попут гастрономије или приказивања старих заната. Истакнуто је да се, када је реч о Србији, углавном недовољно улаже у елементе који су претпоставка сеоског туризма, попут инфраструктуре, едукације и промоције.

Да је ситуација нешто боља у Хрватској потврдила је mr sc Дијана Катица, из организације „Хрватски фармер”. Она је акције на овом плану повезала са припремама своје земље за улазак у ЕУ, при чему је истакла озбиљан рад са женама, посленицама руралног туризма. Нагласила је да су жене које су се определиле за овај посао веома храбре и умногоме свесније своје одговорности у односу на оне које се баве искључиво пољопривредом. Приметна је и тенденција да има све више жена власница пољопривредних газдинстава, односно господарстава.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: