SLOBODAN MILOSAVLJEVIĆ, MINISTAR TRGOVINE U VLADI SRBIJE: Trgovina je liderski biznis u svetu

Tranzicija u sektoru trgovine u Srbiji je završena, a vlasnička transformacija i modernizacija trgovine ide u pravcu uspostavljanja svetskih standarda. Podaci pokazuju da je u sektor trgovine u Srbiji, u prošlih deset godina, došlo dve milijarde evra. To su investicije i domaćih i stranih trgovinskih lanaca koji su prepoznali tržište Srbije ne samo u trgovačkom već i u proizvodnom smislu

Slobodan Milosavljević

Prošle godine je najveća trgovina na svetu Vol-Mart (Wal-Mart) ostvarila 398 milijardi dolara ukupnog prometa. Time je potvrđeno da je i u 2009. godini, šestu godinu zaredom, jedna trgovačka kompanija lider svetskog biznisa, dok su nekada to bile kompanije iz oblasti industrije, čeličane, sektor informacionih tehnologija i ostali.

Saopštavajući prethodne podatke, dr Slobodan Milosavljević, ministar trgovine u Vladi Republike Srbije, u razgovoru za Magazin Biznis podseća da je trgovina već šest godina liderski biznis u svetu, a da je u okviru trgovine, najveći biznis na svetu – maloprodaja. Ministar Milosavljević navodi da ukupan godišnji promet trgovine (unutrašnje i spoljne) u Srbiji iznosi oko 32 milijarde evra, pa ukoliko je promet jedne kompanije, kao što je Vol-Mart, dvanaest puta veći od prometa naše države, kao i od 95 odsto država na svetu, to ukazuje na činjenicu da je sektor trgovine postao bitan za funkcionisanje ukupne privrede.

Dr Slobodan Milosavljević je u prethodnih deset godina, posle demokratskih promena 2000. godine, u dva mandata ministar trgovine u Srbiji. Zato smo i razgovor za Magazin Biznis počeli pitanjem: Kakvu smo trgovinu dobili u Srbiji?

– Trgovina u Srbiji prati evropske i svetske tokove, upravo one tokove u kojima je trgovina liderski sektor biznisa. Tranzicija u sektoru trgovine u Srbiji je završena. Završila se i vlasnička transformacija, dok modernizacija trgovine ide u pravcu uspostavljanja svetskih standarda. Neke procene pokazuju da su preko dve milijarde evra došle u sektor trgovine u Srbiji u prošlih deset godina. To su investicije i domaćih i stranih trgovinskih lanaca. Od stranih trgovinskih lanaca najviše je uložila nemačka kompanija Metro. Njihova investicija iznosi 152 miliona evra a ove godine dodatno stiže još 30 do 50 miliona evra. Uz to, investirali su i slovenački Merkator, grčki Veropulos, slovenački Tuš i Merkur, francuski Msje Brikolaž i Intereks, austrijska Kika… To su ozbiljni investitori koji su prepoznali tržište Srbije ne samo u trgovačkom već i u proizvodnom smislu. Zato su naši dobavljači postali i regionalni proizvođači, jer već imaju standardne partnere u regionu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: