SRBIJA U BROJKAMA: ŠTA SU NAM DONELE RAZVOJNE STRATEGIJE 2006–2012, 2011–2020.

Autori Postkriznog modela privrednog rasta i razvoja Srbije upozoravaju da će 2011. i 2012. godina biti rizične za postavljanje temelja održivog dugoročnog ekonomskog rasta zbog predizbornih obećanja, otplate spoljnog duga i finansiranja budžetskog deficita

Još dok smo u finišu sprovođenja Nacionalne strategije privrednog razvoja Srbije 2006-2012. stigla nam je još jedna strategija: Postkrizni model privrednog rasta i razvoja Srbije do 2020. godine. Da se podsetimo, nije bilo tako davno, prošle su samo četiri godine, Vlada Srbije je, preko Ministarstva privrede, u saradnji sa najvećim srpskim privrednicima, pokrenula izradu Nacionalne strategije privrednog razvoja Srbije za period 2006-2012. godine. O tome je javnost bila obaveštena već 27. januara 2006. godine na okruglom stolu posvećenom strategiji privrednog razvoja Srbije, kojem je, u svojstvu počasnog gosta prisustvovao i ambasador SAD u (tada) SCG Majkl Polt. Za ovu strategiju, kako je tada saopšteno, dobijena je puna podrška poslodavaca sindikata i Privredne komore, dakle, glavnih socijalnih partnera i najodgovornijih aktera za sprovođenje strategije. Koordinacija istraživanja poverena je Republičkom zavodu za razvoj a u izradu su bili uključeni stručnjaci Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta. Strategija je završena sredinom 2006. godine a potom ju je usvojila Vlada Srbije.

Aktuelna strategija

Ciljevi Nacionalne strategije privrednog razvoja Srbije za period 2006-2012. godine, u najkraćem, bili su: povećanje investicija, izvoza, smanjenje javne potrošnje, rast BDP-a od pet i od sedam odsto, prosečno godišnje.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: