GLOBALNA TRŽIŠNA UTAKMICA: Zašto je „Nokija“ prestala da bude „kul“

 Kako je „supersila“ mobilnih telefona dospela u situaciju da je pridošlice pretiču

Nokijin bilobord u Kini, sa slovnim greškama

Pred kraj septembra, u sedištu najpoznatije firme u istoriji Finske, firme koja je sa 126.000 zaposlenih u 120 zemalja najveći poslodavac i u svojoj naciji, koja njenom ukupnom izvozu doprinosi čak sa 10 odsto – održana je ceremonija ustoličenja novog šefa (i ispraćaja starog). Bilo je, naravno, uljudnih aplauza namenjenih i dolazećem i odlazećem, ali u atmosferi nije bilo ni preteranog entuzijazma zbog ustoličenja druge ličnosti u ulozi kormilara firme osnovane još pre 145 godina, niti preterane nostalgije zbog povlačenja njegovog prethodnika. Preovlađujuće raspoloženje bilo je, kako svedoče izveštaji sa lica mesta – zabrinutost.

Ceremonija primopredaje dužnosti obavljena je naime nedaleko od Helsinkija, u sedištu firme čije je ime poznato na svim meridijanima. Firma se zove „Nokia“: jedan od najpoznatijih brendova novog doba. Reč je o najvećem proizvođaču najpopularnijeg, i posle personalnih računara najvažnijeg uređaja sa kraja prošlog i početka ovog veka. Mobilnih telefona.

Štaviše, ponegde je „Nokia“ i sinonim za aparate za koje se do pre petnaestak godina jedva znalo da postoje i čemu služe, a danas su nešto bez čega se život jednostavno zamisliti ne može. Proverite to na sebi: kako se osećate ako, napuštajući kuću, slučajno zaboravite svoj mobilni.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: