SUSRET SRPSKIH I ITALIJANSKIH PRIVREDNIKA: Jača saradnja u prehrambenoj i agro industriji

Visoki zvaničnici vlada i diplomatskih predstavništava Srbije i Italije, kao i predstavnici privrednih asocijacija i preduzeća dve zemlje, okupili su se na poslovnom forumu u Milanu, organizovanom u okviru izložbe EXPO 2015. Zvanični globalni sponzor ovogodišnje svetske izložbe je Inteza Sanpaolo, matična grupa Banke Inteza, najveće banke na srpskom trištu

susret-srpskih-i-italijanskih-poljoprivrednikaSamo nova ulaganja u kapacitete za proizvodnju gotovih proizvoda mogla bi da promene strukturu srpskog izvoza u kome trenutno samo jednu trećinu čine gotovi proizvodi, a dve trećine su sirovine. To bi uključilo i dobavljački sektor i tek tada bi se moglo govoriti o održivom rastu srpske ekonomije – ocenio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, govoreći na panelu u prostorijama Inteza Sanpaolo grupacije, koji je održan u Milanu, u okviru međunarodnog sajma EXPO 2015. Tema institucionalnog panela koji je organizovala Banka Inteza Srbija, bila je „Korišćenje potencijala poljoprivrede i prehrambene industrije u cilju jačanja bilateralnih ekonomskih odnosa između Srbije i Italije“, pa je stoga predsednik PKS rekao da je u fokusu Privredne komore Srbije da radi na otklanjanju tog problema i da koristi iskustvo Italije gde je taj odnos u obrnutoj proporciji: dve trećine izvoza čine finalni proizvodi, a jedna trećina su sirovine.

– U toj oblasti je za Srbiju od presudnog značaja saradnja sa kompanijama iz inostranstva. Ukoliko bi dolazili veliki investitori i ulagali u kapacitete koji će proizvoditi gotove proizvode, to bi promenilo strukturu izvoza, a podstaklo bi i razvoj dobavljačkog sektora u Srbiji, rekao je Čadež.

U tom smislu, već su postignuti dobri rezultati u saradnji Italije i Srbije, a Čadež je naveo da postoji nova vrsta dinamike: trgovina u sektoru poljoprivrede između dve zemlje u poslednjih pet godina duplirana je sa 142 miliona dolara iz 2009. godine. Veliki potencijal za saradnju i zajednički izvoz na različita tržišta su brojni sporazumi o slobodnoj trgovini koje ima Srbija, što otvara tržište od 800 miliona ljudi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: