ISKOSA GLEDANO: Diktat

Ovako. Zloupotrebiću jednu istinitu anegdotu. Pošli Ivan i Milan u prvi razred osnovne škole. I svaki dan ih učiteljica podučava značenju poneke neobične reči.

Ruža Ćirković

Ruža Ćirković

A učenici onda treba da navedu nekoliko slikovitih primera kako bi potvrdili da su nauk savladali. Nakon nekog vremena dolaze Ivan i Milan kući ozareni, pa razrogačili oči pred sopstvenim otkrićem: “Aca je poltron”. Ju, ju, daleko bilo, tako nešto za komšijsko dete! ”Jeste”, ne odustaje Milan. ”Stalno učiteljici govori da je voli više nego mamu”. I jedini dobija peticu iz diktata.

Dakle, bila nam je učiteljica. Tri dana posle grčkog referenduma koji je Aleksisa Ciprasa učinio svetskom ličnošću godine. Zbog čega mu je, kapa dole, aplaudirao i nadrndani Evropski parlament. I kojim je pregaženo sve što je učiteljica predavala od izbijanja svetske ekonomske i evropske dužničke krize do nedelje 5. jula.

Majka jedne moje prijateljice stalno savetuje ove naše političare, samo nema ko da je čuje: da strogo paze kako stoji čuveni vreća-sako gospođe Angele Merkel. Ako je zakopčana do grla – spasavaj se ko može. Ako je onako malo gelassen, kako bi rekli Nemci – onda, može da se diše. Ovog puta je bilo ni zakopčano ni otkopčano nego u svim letnjim bojama, da ne prepoznaš ženu. Bila nam je učiteljica, a sa sobom ovog puta nije ponela vežbu iz diktata. Zaboravila, većim se jadom zabavila. Tako da Aca nije mogao da se iskaže. Nekim razočaranim hroničarima došapnulo je da je, onako usput tek da se ne opustimo, tražila da mi, šaka jada o svom jadu zabavljena, bunarimo na ustavnom preuređenju susedne države, dok je njena analitičarska prethodnica podsećala da bismo, budući svemoćni svuda sem u sopstvenoj kući, trebalo da patosiramo i bar jednog legalno izabranog predsednika tuđe zemlje, pardon entiteta. Onako, dok se dosađujemo presedajući na putu ka Evropi!

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: