SVETSKA NAUČNA ELITA U BEOGRADU O ZNAČAJU NAUKE O PODACIMA: Big data između koristi i zloupotreba

Srbija i druge zemlje balkanskog regiona oduvek su imale dobru tradiciju u oblasti matematike što je veoma važno za nauku o podacima, smatraju vrhunski naučnici iz SAD. Razgovarali smo sa njima o korisnosti podataka, zloupotrebi istih, mogu li se sprečiti sajber napadi i zašto je neophodno da naučnici u ovoj oblasti sarađuju

Učesnici naučne radionice Data scinence u Palati Srbija

Gotovo da ne postoji oblast u kojoj Big Data nisu važne, ali se uz korišćenje podataka rađaju i problemi savremenog društva – zloupotreba podataka, gde su granice korišćenja ličnih podataka korisnika i koliko su sajber napadi opasnost za celokupno društvo. Iskoristili smo priliku da o ovim pitanjima, kao i o ulozi Srbije u globalnoj nauci o podacima, razgovaramo sa vrhunskim stručnjacima iz SAD koji su učestvovali na naučnoj radionici “SAD – Srbija i Zapadni Balkan u oblasti nauke o podacima (Data scinence)” u Beogradu, od 26. do 28. avgusta.

Auroop Ganguly, profesor civilnog i inženjeringa okruženja na Univerzitetu Northeastern, kaže za Magazin Biznis da je nauka o podacima postala važna u mnogim oblastima: medicini, ekonomiji, klimatskim promenama ili u kritičnoj infrastrukturi gde se istražuju sajber napadi. Upravo u toj oblasti je i profesor Ganguly angažovan.

Na pitanje u kojoj oblasti su Big Data najkorisniji smatra da su to on-line oglašavanje i trgovina, odnosno da koriste kompanijama kao što su Google, Amazon, Facebook. „Međutim, Big Data su veoma korisni u mnogim oblastima – u razumevanju velikih izazova kao što su klimatske promene, kritična infrastruktura i sajber napadi, medicini. To su oblasti u kojima se stvari mogu drastično promeniti korišćenjem Big Data“, naglašava on.

U Beograd je, kako kaže, došao da bi razmenio saznanja sa kolegama i iz drugih oblasti što je izuzetno važno za naučnika koji se bavi podacima. „Teško je odškolovati naučnika za oblast podataka jer ona uključuje statistiku, matematiku, fiziku, nauku o kompjuterima, elektroinženjering i mnoge druge oblasti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: