SRBIJA I MMF: NA REDU SU DRŽAVNA PREDUZEĆA I STRUKTURNE REFORME: Da li će novi aranžman rešiti stare probleme

Tokom prethodnog programa sa Fondom postignuta je makroekonomska i fiskalna stabilnost, ali je izostalo rešavanje problema javnih preduzeća, sistema zarada u državnoj upravi, modernizacija Poreske uprave. Sva kašnjenja u ovim oblastima tolerisana su zbog dobrih rezultata u budžetu. Hoće li zvaničnici iz Vašingtona ponovo biti tolerantni, ako je državna blagajna u dobrom stanju?

Beležnica Dejvida Liptona, prvog zamenika direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u jesen 2014. godine odigrala je presudnu ulogu u stabilizaciji srpskih javnih finansija. Naime, kada je u novembru te godine delegacija iz Srbije pokucala na vrata zgrade MMF-a u Pensilvanija aveniji u Vašingtonu, našu zemlju je 78 dana delilo od bankrota. Lipton ih je primio na razgovor i, po svedočenju bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića, naše državne zvaničnike pažljivo slušao 45 minuta. Sve vreme je nešto zapisivao u svoju beležnicu i na kraju na papiru nacrtao trokraki „mercedesov“ znak. Jedan krak predstavljala je stabilizacija javnih finansija, drugi stabilnost finansijskog sistema, a treći strukturne reforme. Bio je to plan kako da Srbija izbegne krizu javnih finansija.

Uprkos svim ocenama MMF-a, kako su tokom prethodnog aranžmana postignuti impresivni rezultati, jedan krak Liptonovog „mercedesovog“ znaka, i dalje je slomljen. Reč je, naravno, o strukturnim reformama, jer na tom polju nije mnogo urađeno tokom prethodnog aranžmana iz predostrožnosti. MMF je kašnjenja u ovoj oblasti tolerisao na konto dobrih rezultata u budžetu. Posle tri godine primene programa, Srbija je nedavno ušla u novu fazu saradnje sa Fondom. Bord direktora MMF-a našoj zemlji je odobrio novi program – Instrument koordinacije politika (PCI), čiji fokus je upravo na sprovođenju strukturnih reformi.

Konkretno, programom su definisani precizni rokovi do kada problem nekih velikih državnih preduzeća treba da se reši. A uslov da bord direktora MMFa Srbiji uopšte odobri program bio je da se pokrene stečaj u pančevačkoj Azotari, što je Ministarstvo privrede i učinilo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: