TV SLIKE I PRILIKE: Vratite se tamo odakle ste došli

Ove jeseni, poljski privatni TV kanal TVP emitovaće četvorodelni dokumentarno-rijaliti program pod surovim nazivom „Vratite se tamo odakle ste došli“.

Piše: Branislava Džunov

Kako je objašnjeno u direkciji ove televizije, namera je da se direktno i provokativno otvori migrantsko pitanje jer Poljska ima rigidni stav: u ovoj zemlji nema mesta za nevoljnike koji lutaju Evropom. Program je inspirisan australijskim, istoimenim TV formatom, prikazivanim od 2011. do 2015. godine o sudbinama ljudi u potrazi za boljim životom, a koji nigde nisu dobrodošli. Samo je sada dobio novu dimenziju. Ne događa se u Australiji već u Evropi.

Migrantska tuga

U poljskoj verziji „Vratite se tamo odakle ste došli“ migrantska kretanja usmerena su u suprotnom pravcu. Junaci programa su šest Poljaka (dve žene i četiri muškarca, u srednjem i starijem životnom dobu) kao dobrovoljni migranti koje kamera prati na povratnom putu. Tokom mesec dana, samo sa pasošem, mobilnim telefonom i nešto novca oni putuju od Nemačke, Austrije, Mađarske preko Srbije do Grčke. Zatim brodom prelaze Mediteran i nastavljaju dalje, preko Libana do Kurdistana gde bivaju smešteni u jedan izbeglički kamp. Na put pun neizvesnosti polaze sa različitim, ličnim ubeđenjima. Da li će ostati pri početnim stavovima?

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAMPANJA „TEŽI RAVNOTEŽI“ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZDRAVLJA: Proizvođači u borbi protiv gojaznosti
  • VANJA VAGIĆ: Zašto su naši principi važni
  • NATALI DELIĆ, TEHNIČKI DIREKTOR KOMPANIJE VIP MOBILE: Inovativna rešenja za bržu digitalizaciju privrede
  • KAKO OBEZBEDITI NAJSPOSOBNIJE MENADŽERE: Plate, bonusi, akcije
  • NEBOJŠA PETROVIĆ, OSNIVAČ I DIREKTOR BIO SAVE GRUPE: Za kratko vreme opravdali investiciona ulaganja
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da (raz)rešite konflikt i unapredite odnose
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2018.
Podelite ovaj tekst: