ZADACI ZA NOVOG PREMIJERA: Problemi koji su preživeli sve vlasti

Kakvo god da na kraju bude personalno rešenje – izazovi će ostati isti. Jer, uprkos tome što je u prve dve godine primene mera fiskalne konsolidacije deficit u budžetu smanjen više nego što je prvobitno planirano, ekonomija će i dalje biti neuralgična tačka oko koje će se u Vladi Srbije i dalje svakodnevno lomiti koplja

Ljubodrag Savić

Ne znam ko će biti premijer, ali će to svakako biti neko ko vrlo dobro razume ovo o čemu su profesori govorili večeras.“ Ovim rečima je još aktuelni predsednik Vlade, Aleksandar Vučić, pre nekoliko nedelja odgovorio na pitanje ko će ga naslediti u Nemanjinoj ulici, a sa njim su u studiju Prve televizije te večeri sedeli profesori ekonomije: Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, i Dragan Đuričin, predsednik Udruženja korporativnih direktora.

Za mnoge je ovo bio znak da će novi premijer pre biti ekspert, nego stranačka ličnost. Mediji su odmah krenuli da „kadriraju“, pa su se tako kao ekspertski kandidati najčešće spominjali aktuelni ministar finansija Dušan Vujović i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da uopšte nije bitno ko će biti premijer, jer će to biti neki „Uroš Nejaki“. Dok će predsednik Republike biti „Dušan Silni“. Biće to „Vučić na daljinski“, ocenjuje naš sagovornik.

– U suštini, zna se ko će donositi strateške poteze – predsednik Republike. Imali smo mi i ranije razne tehničke premijere, ali je centar odlučivanja bio na drugom mestu. U vreme Slobodana Miloševića to su bili Milan Panić i Mirko Marjanović, dok je u vreme Borisa Tadića to bio Mirko Cvetković – podseća Savić.

Kakvo god da na kraju bude personalno rešenje – izazovi će ostati isti. Magazin Biznis je istraživao koji su to stari problemi koji će se naći na stolu novog premijera, a koji su do sada preživeli sve vlasti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NA BEOGRADSKOM SAJMU OD 15. DO 19. MAJA: U ritmu budućnosti
  • ODGOVORAN ODNOS PREMA PRIRODNIM RESURSIMA I BUDUĆIM GENERACIJAMA: Bezbednost na radu – preduslov za uspeh
  • ODRŽAN PROLEĆNI VIVALDI CEO FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: Inspirativne debate na Mokroj Gori
  • DOMINIK ROBERTS, DIREKTOR OPERACIJA MINECO LTD, NAJAVIO OPORAVAK RUDARSTVA U EVROPI I SVETU Geolozi istražuju, vreme rudara tek dolazi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Transferne cene i BEPS projekat
  • MENADŽERSKI VODIČ: Sve može da bude važno
  • LUNIN PRET-A-PORTER CENTAR DA ZASIJATE U PUNOM SJAJU: Saveti za stajling poslovnih žena
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (8): Gde su granice društvene odgovornosti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2017.
Podelite ovaj tekst: