TV SLIKE I PRILIKE: Odavde do večnosti

Doza optimizma je neophodna da se preživi, a televizija je tu da u svakom pogledu učini život podnošljivijim, da relativizuje teškoće, ponešto ulepša ili prećuti

Piše: Branislava Džunov

Piše: Branislava Džunov

Dilema nije slučajna: sadomazohistički se prisetiti svega što je prošlo ili se okrenuti onome što dolazi u naivnom uverenju da gore biti ne može i da su na vidiku lepši dani. Ipak, jeza može da vas uhvati gde god pogledate, napred ili nazad. Iza nema ništa, a ispred je visoko i duboko… Kako je u govoru u Skupštini rekao premijer, tokom rasprave o budžetu za 2014., voz koji je krenuo ka provaliji je zaustavljen. Kako god, ovu rečenicu Ivice Dačića treba shvatiti kao najprihvatljiviju novogodišnju čestitku! Ako joj se pridoda i saopštenje iz Svetske banke kako se polako izvlačimo iz recesije, a i druge informacije iz sfere ekonomije koje bi trebalo da nas okuraže, možda godina pred nama i neće biti tako opaka. Dežurni TV analitičari su na mukama: davati mračne prognoze pa svaki pomak pretvarati u veliki uspeh, ili privrednoj situaciji unapred dodati vedrije tonove, sa sigurnošću urođenog optimiste?

Doza optimizma je neophodna da se preživi, a televizija je tu da, u svakom pogledu, učini život podnošljivijim, da relativizuje teškoće, ponešto ulepša i naduva ili prećuti. Ako je moguće, ponešto i da nadgradi. U doba besparice upravo je to najteže. To su oblasti televizijske produkcije u koje je neophodno najviše uložiti – mnogo duha ali i podosta novca. Kesa se nekako najlakše odreši oko novogodišnjih praznika, pa se i televizija, mahom formalna i uniformna, da ne kažemo siva i dosadna, malo razigra i pokaže nešto svežine. Ta kratkotrajna poletnost (decembar/januar) u tesnoj je vezi sa marketingom. Uveliko se srče kafa, supermarketi reklamiraju akcije, banke povoljne usluge. Potrošački raj, na svaki sat, po 12 minuta!

Prva TV je plasirala humanitarno-zabavnu muzičku seriju „Tvoje lice zvuči poznato“ gde, mahom, pevači i glumci imitiraju druge pevače i glumce, pa ko voli imitaciju imitacije… Oni se u studiju dobro zabavljaju ali se to nas, uglavnom, ne tiče. Osim što je za pohvalu što se svake subote dodeljuje hiljadu evra ugroženoj zdravstvenoj ili dečijoj ustanovi. Ali ko će zapušiti sve rupe u zdravstvu koje je, zvanično, najniže rangirano u Evropi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LOKALNE SAMOUPRAVE – NAJPOUZDANIJI GENERATORI NACIONALNOG RAZVOJA: Efikasna administracija dovodi investitore
  • REGIONALNI LIDER MLEKARSKE INDUSTRIJE: Imlek proslavio 60. rođendan
  • REZULTATI GODIŠNJEG ISTRAŽIVANJA MASTERINDEX: Srbi uživaju u kupovini na internetu
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI STUDIJE O DOPRINOSU BANKARSKOG SEKTORA: Banke su stabilan partner državi, privredi i društvu
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • HIPOTERMOMINERALNE VODE – GLAVNA PREDNOST TERMI MARIBOR: Habakuk – medicinski i wellness centar regiona
  • OTVORENA ZIMSKA SEZONA NA KOPAONIKU 2013/2014.: Prvog vikenda u decembru – 15.000 gostiju
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (4): Ravnoteža između poslovnog i privatnog života
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (10): Šta je neophodno za donošenje dobrih odluka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2014.
Podelite ovaj tekst: