PIĆE KAO SIMBOL GLOBALNOG EKONOMSKOG PREPORODA: Osvajanja škotskog šetača

“Džoni Voker” je, zahvaljujući veštom marketingu i sticajem drugih okolnosti, postao nešto više od žestokog pića poreklom iz Škotske: danas je simbol stasavanja srednje klase u najdinamičnijim regionima sveta

osvajanja-skotskog-setacaPoveća grupa Meksikanaca, podjednako muškaraca i žena, starih i mladih, privezana je konopcima i lancima za jednu ogromnu stenu koju pokušava da izvuče na vrh stenovite planine. Sizifovski posao: kad god malo u tome uznapreduju, teški kamen i zakoni fizike ih vrate nazad. I dok im iznad glava lete crne ptice, oni, jedan po jedan, počinju da se oslobađaju tih veza sa teretom koji ih vuče nadole i uzdignutih glava počinju da koračaju naviše. Na kraju tog prizora sa dramatičnom muzičkom podlogom, pojavljuje se natpis na čijem je kraju poznata silueta, sa porukom: “Nastavi da koračaš, Meksiko”.

U ukupno jednom minutu tog marketinškog spota – jer o tome je reč – logotip brenda koji se promoviše, njegov samo vizuelni deo, na ekranu je samo nekoliko sekundi. Ali poruka je upečatljiva. Brend je “Džoni Voker”, škotski viski.

Globalno poznato i nesumnjivo popularno žestoko piće tako se pojavljuje u ulozi metafore napretka. Jer i Meksiko je jedna od takozvanih “pomaljajućih” planetarnih ekonomija, u koje se svrstavaju i Kina (zvanično već druga privredna sila sveta), Indija, Brazil, Južna Afrika… A ono što im je zajedničko, to je velika tranzicija u kojoj mase siromašnih počinju da zarađuju dovoljno za normalan, pristojan život, u kome ne sastavljaju samo kraj s krajem, nego postaju i kupci trajnih potrošnih dobara: mogu da sebi priušte stan, da ga opreme nameštajem i neophodnom tehnikom, da na kredit uzmu automobil – i da povremeno kupe bocu “Džoni Vokera”.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LOKALNE SAMOUPRAVE – NAJPOUZDANIJI GENERATORI NACIONALNOG RAZVOJA: Efikasna administracija dovodi investitore
  • REGIONALNI LIDER MLEKARSKE INDUSTRIJE: Imlek proslavio 60. rođendan
  • REZULTATI GODIŠNJEG ISTRAŽIVANJA MASTERINDEX: Srbi uživaju u kupovini na internetu
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI STUDIJE O DOPRINOSU BANKARSKOG SEKTORA: Banke su stabilan partner državi, privredi i društvu
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • HIPOTERMOMINERALNE VODE – GLAVNA PREDNOST TERMI MARIBOR: Habakuk – medicinski i wellness centar regiona
  • OTVORENA ZIMSKA SEZONA NA KOPAONIKU 2013/2014.: Prvog vikenda u decembru – 15.000 gostiju
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (4): Ravnoteža između poslovnog i privatnog života
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (10): Šta je neophodno za donošenje dobrih odluka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2014.
Podelite ovaj tekst: