TV SLIKE I PRILIKE: Srpske mađioničarske veštine

Prebrodili smo krizu na nogama, izjavio je premijer Mirko Cvetković. Kurs dinara je pod kontrolom, uveravaju iz Narodne banke, želeći nam srećan odlazak na godišnji odmor. Rodila je pšenica, saopštava ponosno TV spikerka, kao da je ona orala i kopala. Za državne rezerve se otkupljuje 200 hiljada tona po ceni od 20 dinara kilogram, a računa se da će oko 300 hiljada tona moći da se izveze. Gladni biti nećemo. Da li je to dovoljno?

Piše: Branislava Džunov

Smeh je zarazan, smeh je lekovit, mnogo puta je izgovoreno. Da li se dovoljno smejemo u životu? Ne, ali je teško priznati da je malo časova opuštanja i prepuštanja vedrom raspoloženju. Tome, nažalost, ne doprinosi mnogo ni televizija i neosnovane su velike nade da nam može pomoći da se osećamo bolje i rasterećenije. Zvuči jednostavno kad se kaže da se humor zasniva na poigravanju sa stereotipima, a prilično je komplikovano proizvoditi salve šala na koje će publika frenetično da aplaudira. Ivan Ivanović, šoumen sa Prve TV je u tome delimično uspevao, negujući takozvani stend-ap humor, sve dok nisu počele da pristižu primedbe kako se njegove šale otiskuju u sferu govora mržnje prema drugim narodima. Da li je preterao ili je samo mislio da je satira legitimna, tek, on i njegov kreativni tim morali su da zauzdaju satirične žaoke, pod ozbiljnom pretnjom da šire netrpeljivost i da mogu završiti na sudu. Pouka je prosta, pazite šta govorite na televiziji, nikad se ne zna ko vas sluša.

Nole nacionale

Inače, Prva TV i TV B92, koje sada imaju zajedničku direkciju, junački su propratile uspeh Novaka Đokovića, skok na prvo mesto međunarodne teniserske liste i pobedu na turniru u Vimbldonu, razbijajući predrasudu kako u takve velike produkcione zahvate može da uđe i savlada ih samo Radio-televizija Srbije, kao javni servis, sa određenim pravima i obavezama. Noletov dolazak u Beograd (koga je ispred Doma Narodne skupštine dočekalo sto hiljada fanova) bio je „dan D“ za Prvu TV koja, mora da se zabeleži, beskompromisno gazi ka vrhovima gledanosti. Svi su bili na nogama, od novinara informativnog programa do devojaka iz emisije „Žene“, izgurali su TV prenos na mišiće. Gluposti i nesavršenosti, kojih je bilo, padale su pred šarmom velikog pobednika koji korača dalje, sportskim putem posutim dolarima. Od početka godine na odigranim turnirima naš idol je zaradio sedam i po miliona dolara. Duhoviti srpski „tviter“ ga je, po evro-modelu, stavio na novčanicu od dve hiljade dinara što se mnogima dopalo. Ali i zabrinulo: da li nam se to šunja žešća inflacija?

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: