VLADIMIR BURA, RUDNAP AGRAR: Jabuke na Fruškoj gori rastu kao u Veroni

Uložili smo više od 12,5 miliona evra u ovaj voćnjak, a planovi su da ukupno investiramo 50 miliona evra u ceo projekat koji će, pored nove plantaže jabuka, imati i plantaže krušaka, trešanja, breskvi, nektarina, kajsija i drugih voćnih kultura

Vladimir Bura

Prošle godine smo uspešno završili prvu fazu podizanja jednog od najvećih voćnjaka u regionu, u Irigu, na Fruškoj gori, a ona podrazumeva plantažu jabuka površine 130 hektara na kojoj ćemo na jesen imati prvu berbu. Rod nam je trenutno u odličnom stanju i očekujemo da ćemo ispuniti ciljeve koje smo postavili u našem biznis planu, kako u pogledu kvaliteta, tako i kvantiteta.

Ovako prve efekte investicije Rudnap Agrara u poljoprivredu ocenjuje direktor kompanije Vladimir Bura. On u razgovoru za Magazin Biznis kaže da su južni obronci Fruške gore veoma atraktivna lokacija za voćarstvo, ne samo u Srbiji, već i šire. To je lokacija koja se nalazi na istoj geografskoj širini kao i Verona, koja predstavlja najpoznatije rasadničarske terene u ovom delu Evrope, oblast Šampanj u Francuskoj, ili Kalifornija u SAD, što u prevodu znači – izrazito dobra lokacija za razvoj poljoprivrede.

– Na našoj plantaži trenutno imamo pet sorti jabuka – zastupljene su crvene (crveni delišes, fudži i gala), žute (zlatni delišes) i zelene (greni smit). Napravili smo takvu kombinaciju sortimenta koja zadovoljava bukvalno sve ukuse. Omogućili smo time i širok “prozor berbe”, što znači da ćemo je obavljati u periodu od dva meseca koji nam omogućava da se dobro organizujemo. Takav period berbe veoma je bitan i zbog hladnjače koju sada završavamo, da bi se dnevno unosile optimalne količine proizvoda i tako na pravi način skladištilo voće – objašnjava Bura.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: