ISKOSA GLEDANO: Tri za jedan

 

Svojevremeno smo se smejali crnogorskom političaru Svetozaru Maroviću kad je u jednoj od stupidnih televizijskih anketa na pitanje koja mu je omiljena knjiga odgovorio: Ustav. Rizikujem li da se izložim istom podsmehu ako kažem da su budžet i Službeni glasnik uzbudljiva štiva?!

Piše: Ruža Ćirković

Ako imate dovoljno vremena da im se malo posvetite. I ako vam je sposobnost koncentracije bar oko proseka. Kako je budžetska knjiga u Srbiji kako koja godina sve duža, insistiranje na vremenu i koncentraciji nije preterano.

Tako, odvojivši malo vremena za ovogodišnji budžet, u njemu sam našla vrlo zanimljiv odeljak o sredstvima iz evropskih fondova (IPA) na koja ove godine može računati Srbija. Prvi uslov za korišćenje ovih sredstava jeste da država Srbija obezbedi odgovarajuće, svoje, učešće. Radi se, videćete, o milionima.

Od iznosa kojim se u ovom odeljku budžetske knjige operiše, nije manje zanimljiva ni namena sredstava. Recimo, impozantna evropska suma predviđena je za pripremu dece za polaganje prijemnih ispita za srednje škole. Ali, time se neću baviti. Jer, ozbiljna suma iz istih izvora predviđena je i za zbrinjavanje najtežih bolesnika u završnoj fazi bolesti.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: