NAŠA TEMA: U carstvu dužnika

Od oktobra 2008. godine bez posla je ostalo 540.000 ljudi, spoljni dug zemlje, sa nešto malo više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda, dostigao je 40 odsto BDP-a, dok je dug stanovništva veći za 24 miliona evra. – Ne znam u koje statističke podatke premijer gleda kad kaže da zaposlenost raste, ali ja ne znam nijednog privrednika koji u ovakvoj situaciji zapošljava ljude – kaže Rodoljub Drašković

Odmah nam je bilo jasno da će stvari otići dođavola. Ali, ne možete preko noći da preusmerite brod. Da je moglo i Titanik bi bio spasen.

Ovim rečima biznismen Veselin Jevrosimović, prvi čovek „Komtrejda“, opisuje drugu polovinu 2008. godine kada su državni zvaničnici, još nesvesni da će i srpskim tržištem početi da „duva promaja“ sa Volstrita, planirali ekonomski rast od 5,5 odsto. Kasnije su stope rasta nekoliko puta korigovane da bi, tek kad smo duboko zagazili u 2009. godinu, vlasti izašle sa procenom da će pad iznositi oko tri odsto. Jevrosimoviću, koji je inače učesnik Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, bilo je još tada jasno da će kriza dugo trajati. I sada, dok državni zvaničnici ispraćaju recesiju iz Srbije, ovaj biznismen nije optimista.

– Bojim se da će ova kriza trajati čitavu deceniju. Šteta koja je naneta privredi je ogromna. Pred nama je težak period jer je nelikvidnost velika. Oporavka tražnje još nema. Tržište je kod nas mnogo više pogođeno nego u mnogim drugim zemljama. Uostalom, ovo je bio veliki udarac za ceo svet – pesimističan je Jevrosimović.

On nije jedini privrednik kome je u drugoj polovini 2008. godine bilo jasno šta se sprema. Naprotiv, oni biznismeni koji su prisustvovali radnom ručku premijera Mirka Cvetkovića koji je organizovala Američka privredna komora krajem 2008., sećaju se kako je svima preselo jelo kad je Toplica Spasojević postavio pitanje predsedniku Vlade. Rekao je da se upravo vratio iz Rusije i Amerike gde tamošnje vlade ozbiljno spremaju antikrizne mere. Premijer je tada okupljene privrednike uveravao da će nas recesija zaobići.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: