UBRZAVANJE TEHNOLOŠKIH PROMENA U GLOBALNOJ AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI: Revoluciju predvodi Kina

Iako najviše publiciteta dobijaju “Tesla” i planovi evropskih, američkih i japanskih brendova, šest od 10 najvećih proizvođača vozila sa elektro pogonom danas su kineski

ineska automobilska kompanija BYD počela je kao proizvođač akumulatorskih baterija, a danas je vodeći svetski proizvođač automobila i autobusa sa električnim pogonom

“Revolucija koja se vozi” – velika tehnološka promena u globalnoj automobilskoj industriji koja donosi prelazak sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na pogon sa elektromotorom i baterijama umesto benzina i dizela – tokom minule godine se ubrzala u mnogo većoj meri nego što se očekivalo, što je povod za reviziju kako proizvodnih planova svih aktera, tako i prognoza za ovaj izuzetno važan sektor svetske ekonomije.

Glavni indikator je podatak da je prodaja dizel vozila – do juče zbog svoje ekonomičnosti najpopularnijih – opala za 30 odsto, dok je prodaja onih “na struju” (stopostotno električnih ili hibridnih) porasla za 37 procenata.

Prema najnovijoj projekciji, električna vozila (EV) na svetskom tržištu će preteći “dizelaše” već u maju 2019 – dakle za godinu i po dana, dok bi “tačka preloma”, momenat kada praktično počinje “električna era”, mogla da nastupi do kraja 2020. godine.

Na tržištu 50 modela EV

To potvrđuju učestale objave “električne budućnosti”: Volvo je saopštio da će od 2020. proizvoditi samo EV, američki proizvođač Tesla je upravo predstavio svoj prototip električnog kamiona (i započeo serijsku proizvodnju “Tesla” limuzine koju je već rezervisalo oko pola miliona kupaca), dok su Ford i Dženeral motors u novembru izneli planove da u svoju ponudu uključe čak 33 EV modela.

Londonski Gardijan je početkom decembra objavio analizu po kojoj je već danas jeftinije posedovanje i korišćenje elektro automobila od onoga na benzin ili dizel, ali uz napomenu da tome u najvećoj meri doprinosi činjenica da se prodaja EV podstiče državnim subvencijama, koje su u ovom momentu oko 5.600 evra u Evropi i Japanu i oko 8.700 u Americi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO NEDOVOLJNO RAZVIJENE EKONOMIJE TREBA DA PRIMENJUJU EU STANDARDE: Fino štimovanje finansijskih tržišta
  • IGOR KALINIĆ: Fleksibilnost ciljeva donosi uspeh
  • ISTRAŽIVANJE U OKVIRU PROJEKTA: PODRŠKA ZA „STARTAP GENERACIJU“ – PRILIKE ZA SRBIJU: Kakva je percepcija preduzetništva u Srbiji
  • TV SLIKE I PRILIKE: Ne živeti u laži, a ne kazati istinu
  • ARTUR TUREMKA: Elektronsko plaćanje u javnom prevozu
  • MILAN ZALETEL: Vip uložio više od 965 miliona evra
  • SOTIRIS KOSTOUROS: Sva naša ulaganja u proizvodnju i ljude su se isplatila
  • NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ŠIRI POSLOVANJE U REGIONU: Nafta i gas iz Panonskog mora
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (4) Doktor prava i filantrop
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2018.
Podelite ovaj tekst: