U POSETI NAJVEĆOJ RAFINERIJI U OMSKU, RUSKE KOMPANIJE GASPROMNJEFT: Energetski gigant u Sibiru

Rafinerija Omsk se prostire na oko 1.500 hektara i jedna je od najsavremenijih u Rusiji. Modernizaciju od 2008. godine sprovodi matična kompanija Gaspromnjeft. Planirano je da program traje do 2020. godine, posle čega bi dubina prerade nafte u Rafineriji Omsk dostigla čak 97 odsto. Time bi ovaj kompleks ušao u red svetskih lidera po efikasnosti naftne prerade, a već sada je, očigledno, sasvim blizu ostvarenja tih ciljeva

Omska rafinerija najveća po obimu prerade nafte i jedna od najsavremenijih u Rusiji

Mnogo je razloga zbog kojih ne možete da ostanete ravnodušni, ako ste u prilici da posetite najveću rafineriju u Rusiji koja se nalazi u sibirskom gradu Omsk. Daleko od ravnodušnosti! Na samoj granici sa Kazahstanom, na oko 2.700 kilometara od Moskve, fascinantno deluju bar dve činjenice – veličina rafinerije i tehnološka savremenost, u šta smo imali prilike da se uverimo sredinom ovog oktobra kada smo posetili Omsk i Sankt Peterburg, kao gosti kompanije Gaspromnjeft i Naftne industrije Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ovog ruskog giganta.

Tek kada se obiđe, makar i deo rafinerije koja se prostire na oko 1.500 hektara, postaje jasnija formulacija zašto je omska rafinerija najveća po obimu prerade nafte i jedna od najsavremenijih u Rusiji. Jer, od 40 miliona tona nafte koju godišnje preradi kompanija Gaspromnjeft, polovina toga, odnosno 20 miliona tona, preradi se upravo u rafineriji u Omsku, koja zapošljava oko 3.000 ljudi. Kako domaćini ističu, ova rafinerija predstavlja osnovu bezbednosti Rusije u oblasti goriva. Ona proizvodi svaki osmi litar benzina, svaki sedmi litar mlaznog kerozina i svaki 12-ti litar dizel goriva u zemlji. Sve vrste goriva odgovaraju visokoj ekološkoj klasi Evro-5.

Oleg Beljavskij, direktor Rafinerije u Omsku, kaže, u susretu sa srpskim novinarima koji su posetili Omsk, da kompanija Gaspromnjeft ima definisane pristupe modernizaciji u preradi nafte:
– Ono što se radi u NIS-u i što se radi ovde u Rafineriji Omsk, dokaz je našeg pristupa da proizvodimo više proizvoda evropske ekološke klase i da ostvarujemo maksimalnu dobit od svake tone prerađene nafte. Ekonomska strana toga je nezaobilazna: dobro planiranje i zaštita ekologije predstavljaju objedinjeni pristup kompanije, kada je reč o svim aktivnostima, kaže Beljavskij.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PREDRAG MILINČIĆ, REGIONALNI DIREKTOR KOMPANIJE MARS BALKAN EAST: U održivo poslovanje uložićemo milijardu dolara
  • MARKETING MREŽA URUČILA TRADICIONALNA PRIZNANJA: Dodeljene nagrade kaktus 2018!
  • SANJA IVANIĆ, GENERALNA DIREKTORKA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE Konačno dolaze francuska mala i srednja preduzeća u Srbiju
  • ANDREJ BESLAĆ, GENERALNI DIREKTOR MLEKOPRODUKTA IZ ZRENJANINA Specijalizujemo fabriku za premijum sireve
  • POKRET FRANCUSKIH KOMPANIJA – MEDEF U POSETI BEOGRADU: U fokusu softveri, infrastruktura, metro…
  • TRADICIJA BOŽIĆNIH VAŠARA U BEČU: Zimska bajka na trgovima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2018.
Podelite ovaj tekst: