JANUARSKI SUSRETI SVETSKE POSLOVNE I BANKARSKE ELITE U DAVOSU I BEČU

Da bi omogućile rast i celovit oporavak od sadašnje recesije, vlade u svetu moraju da obezbede kvalitetno biznis okruženje, dobru ekonomsku politiku i liderstvo, jedan je od zaključaka Svetskog ekonomskog foruma, dok bankari sa Juromani konferencije poručuju da bankarski sektor u centralnoj i istočnoj Evropi na srednji i dugi rok ima potencijal za rast

Na jednoj od večera u Davosu bankari su dobili prazne bele listiće. Pre nego što su počeli da jedu bili su zamoljeni da napišu šta misle o tome da li će evro propasti u narednih pet godina, kao što predviđaju dvojica njihovih kolega, koji su bili prisutni na večeri. Rezultat je objavljen na kraju večere i glasi ovako: 21 odsto bankara smatra da će evro propasti u narednih pet godina, dok 35 odsto misli da zajednička evropska valuta ima šansu da opstane u sadašnjem formatu.

Ta očekivanja bankara su, zapravo, ogledalo mišljenja svetske ekonomske elite, koja i dalje ostaje podeljena kada je budućnost evra u pitanju. Sudbina evra, dužnička kriza i sve izraženije društvene nejednakosti – teme su koje su dominirale u petodnevnim razgovorima na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimovalištu Davosu, koji je i ove godine održan u poslednjoj nedelji januara, u prisustvu oko 2.500 šefova država i vlada, ekonomskih eksperata i direktora najznačajnijih poslovnih korporacija.

Rubini najavljuje „crne dane“

Ekonomista Nuriel Rubini kaže da evrozona liči na „zapušteni voz“. On smatra da će Grčka za godinu dana napustiti evrozonu, a da je moguće da tim stopama krene i Portugalija. Rubini je rekao delegatima u Davosu da postoji 50 odsto šansi da se evrozona sruši u sledećih tri do pet godina.

„To bi bilo katastrofa“, rekao je predsedavajući Dutch Rabobank, Pit Moerlend. „Ubeđen sam da političari žele da održe evrozonu onakvom kakva je sada”, rekao je on.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: