VELIKI GASTRONOMSKI PROJEKAT: Ukusi Francuske širom planete

Veliki gastronomski projekat čuvenog francuskog kuvara Alena Dikasa i francuskog Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj

 

Hiljadu restorana širom celog sveta, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj mapi, ponudilo je 19. marta svojim gostima za večeru 1.300 menija u čast francuske gastronomije. “Ukusi Francuske” (Gout de France) organizovani su na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj.

Nadahnuti davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru – istog dana u nekoliko svetskih gradova posluživan je isti meni za veliki broj zvanica – “Ukusi Francuske” su projekat koji je ove godine organizovan prvi put i koji je naišao na izuzetan odziv restorana širom sveta.

– Gastronomija je jedan od velikih aduta Francuske i nešto što stranci posebno vole u našoj zemlji – istakla je ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: