VLADIMIR MEDAN: Akcionari odlučuju o prodaji, a ne menadžment

Privatizacija Komercijalne banke je pitanje za akcionare. Menadžment prima instrukcije od borda direktora i naš posao je da se obezbedi sigurnost, stabilnost i profitabilnost banke i u ovoj, i u narednim godinama. Glavna poruka je da će Komercijalna banka i u narednim godinama obezbediti sigurno i stabilno poslovanje. Naši klijenti imaju usluge baš kao i klijenti bilo koje banke u najrazvijenijim državama sveta

Vladimir Medan

Pitanje akvizicije, odnosno kupovine – prodaje, to je pitanje za akcionare. Oni odlučuju da li će zadržati svoj udeo u nekoj instituciji ili će je prepustiti nekom drugom. Kad je reč o Komercijalnoj banci, ona ima pul od 12 odsto malih akcionara i na Beogradskoj berzi se dnevno trguje akcijama te banke. Za godinu dana je vrednost akcija porasla sa 1.800 na prosečno 2.800 dinara. Rezultat je dobar: vrednost akcija je za godinu dana povećana za gotovo 60 odsto. To je cilj menadžmenta: da obezbedi što veću vrednost Banke. Da li će neko od akcionara odlučiti da svoje akcije proda, to zavisi od njegove odluke. Naš posao je da dižemo vrednost Banke i držimo je na što višem nivou, jer Komercijalna banka je velika sistemska banka koja ima ogroman značaj i vrednost i mi to treba da držimo na optimalnom nivou. Mislimo da Komercijalna banka može i više da postigne.

Ovako je Vladimir Medan, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, odgovorio na naše pitanje o očekivanoj privatizaciji najveće srpske banke u većinskom državnom vlasništvu. Sadašnji prvi čovek Komercijalne banke, inače, ima bogato iskustvo u akvizicijama koje su realizovane tokom prethodnog tranzicionog perioda u Srbiji. Bio je na čelu Novosadske banke koja je uspešno prodata austrijskoj Erste banci pre 15 godina, zatim je u Srbiji upravljao švajcarskim “Basler” osiguranjem koje je prodato austrijskoj grupi Uniqa osiguranje, a potom je bio profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji i direktor Agencije za osiguranje depozita. Iz profesionalnog iskustva Vladimira Medana u prošlih petnaestak godina, moglo bi se zaključiti da se on “specijalizovao” za pripremu i dobru prodaju kompanija u sektoru bankarstva i osiguranja. Šta u tom pogledu može da se očekuje u prodaji Komercijalne banke – glasilo je jedno od naših mnogobrojnih, sličnih pitanja na tu temu. Ali, diplomatski odgovor je uvek potencirao odvojene uloge akcionara-vlasnika i menadžmenta banke. Vlasnici kapitala banke odlučuju o prodaji, a menadžment banke upravlja najbolje što može i podiže vrednost banke!

– Naš posao je da rukovodimo Bankom na najbolji mogući način, a odluka vlasnika je kada će i kako sprovesti akviziciju. Zadatak menadžmenta je da obezbedi sigurnost i stabilnost banke. Mi smo i pokazali dobar rezultat, posmatrano po rezultatima poslovanja u 2018. godini. Najvažnije je da banka bude pouzdana, sigurna i stabilna. Jer, banka – to je poverenje. Naši građani i ulažu novac u banku, jer veruju u njenu stabilnosti i pouzdanost, kaže Vladimir Medan u razgovoru za Magazin Biznis. • Zahvaljujući čemu je Komercijalna banka ostvarila istorijski dobar rezultat, pošto je banka već u procesu privatizacije, to se nekoliko godina i najavljuje, a faza akvizicije je obično period zastoja u poslovanju? – Komercijalna banka je u 2018. godini prelomila trend i sve negativne rezultate poslovanja preokrenula u pozitivne. Posle određenog perioda kada smo imali stagnaciju, trend je preokrenut u rast. Svi pokazatelji poslovanja su pozitivni. Tako je i definisan rezultat poslovanja, kojim je ostvaren profit. Kontrolom troškova i podizanjem produktivnosti ostvaren je rast. Sinergija te dve poluge dala je dobre rezultate koji su se pokazali kroz rast bilansne sume. Komercijalna banka je jedan od lidera u štednji građana. Mi smo završili prošlu godinu sa 1,7 milijardi evra štednje građana, a već smo u 2019. posle prvog kvartala, prevazišli taj iznos. To pokazuje da naši klijenti imaju aspolutno poverenje u Banku, a mi sve činimo da to poverenje opravdamo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: