DIGITALNI VODIČ: Telefoniranje prstom

Ponuda pametnih uređaja svake godine je sve veća, uređaji su sve moderniji, a neki su čak i na granici naučne fantastike. Najnovija pametna spravica stiže iz Hong Konga, u obliku je prstena, a korisniku omogućava da obavlja telefonske razgovore čim prisloni prst na uvo

Pametni prsten

Da li možete da zamislite prsten koji šalje audio signal kroz vašu šaku, odnosno vrh prsta, pa „putuje“ preko kostiju i stiže do unutrašnjeg uha koje na kraju emituje zvuk! Nije naučna fantastika, mada na prvi pogled tako zvuči. Pametni prsten je najnoviji pametni uređaj (gedžet) u svetu telekomunikacija koji je postao pravi hit na tržištu.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka bilo je nezamislivo ići ulicom i pričati preko telefona. Samo 15 godina kasnije počela je masovna proizvodnja mobilnih telefona koji su vrlo brzo osvojili svet, pa je danas gotovo nemoguća komunikacija bez pametnih telefona. Da je ova tehnologija dostigla neslućene razmere pokazuje najnoviji primer iz Hong Konga o pametnom uređaju – telefonu. Ova spravica omogućava da, kada prislonite prst na uvo, telefonirate, odnosno primate pozive, zovete i diktirate poruke. Tako je ova najnovija spravica nadmašila pametne satove, slušalice i ostale slične uređaje novije generacije.

Pametni prsten je pre nekoliko meseci predstavila kompanija Origami Labs iz Hong Konga. Kako se navodi na sajtu ove firme, celu priču započela je grupa studenata sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hong Kongu koja je napravila prototip i našla investitore. A način na koji funkcioniše ovaj pametni prsten je fascinantan!

„Pametni prsten koristi provodljivost kostiju i tako dozvoljava korisnicima da komuniciraju bez upotrebe ekrana ili tastera. Kada se prsten poveže sa pametnim telefonom, pozivi i razgovori se mogu obavljati jednostavnom upotrebom glasovnih komandi. Potrebno je da se pritisne taster sa strane i da se izgovori komanda, a zatim da se stavi vrh prsta kod ušnog kanala“, navedeno je na sajtu kompanije Origami Labs.

„Ljudi su opisali to iskustvo kao da čuju glas u svojoj glavi. Neki su se osetili kao špijuni na tajnoj misiji jer glas čuju samo kada dotaknu prstom uvo“, ističe se na sajtu ove firme.

Foto: cultofmac.com

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: