IZ BANKARSKOG UGLA: Ukinuta potrebna rezerva za procenjene gubitke

Početkom 2019. godine stupile su na snagu vrlo značajne izmene bankarske regulative.

Piše: Đorđe Stojanovski

Dok je pažnja medija i javnosti bila fokusirana na uvođenje regulative koja je limitirala ročnost kredita stanovništvu, prilično neopaženo je prošla jedna mnogo značajnija promena. Izmenama odluka o adekvatnosti kapitala i klasifikaciji aktive, Narodna banka Srbije (NBS) je ukinula potrebnu rezervu za procenjene gubitke i na taj način učinila poslednji veliki korak u izjednačavanju bankarskih propisa sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS).

Potrebna rezerva za procenjene gubitke je bila definisana Odlukom o klasifikaciji aktive i služila je kao jedna od osnovnih supervizorskih mera za obezbeđenje adekvatne procene rizičnosti aktive i dovoljan nivo kapitala. Odlukom je bilo propisano da se svi plasmani klasifikuju u pet rizičnih kategorija – A, B, V, G i D. Za svaku od rizičnih kategorija banke su morale da izdvoje određenu rezervu kapitala, kako bi se obezbedile za slučaj problema u naplati potraživanja. Procenti izdvajanja rezerve za procenjene kreditne gubitke su se menjali kroz vreme. Prema poslednjoj verziji za najmanje rizične plasmane, kategoriju A, nisu formirane rezerve, za kategoriju B je formirana rezerva od 2%, za V 15%, za G 30% i za najrizičnije plasmane tj. kategoriju D, formirana je rezerva od 100%.

Pre uvođenja MRS, Odluka o klasifikaciji i rezerva za procenjene gubitke su bili od izuzetnog značaja. Formirana rezerva za procenjene gubitke je garantovala da su potraživanja banke pravilno vrednovana i da su svi potencijalni gubici na vreme prepoznati i pokriveni dovoljnom rezervom kapitala.

Ipak, NBS nije odmah napustila sistem regulatorne klasifikacije aktive i formiranja regulatorne rezerve za procenjene gubitke.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: