TV SLIKE I PRILIKE: Nije ti ovo poslastičarnica

Ima jedna simpatična reklama za „piće koje se pije na eks“ u kojoj glumica Anja Mandić, kao luckasta kelnerica, šta god gost poruči, izgovara rečenicu: „Nije ti ovo poslastičarnica!“.

Piše: Branislava Džunov

U promotivnom značenju njen gest i šaljiva drskost bi trebalo da izazovu asocijaciju na osvežavajuće piće koje se pojavljuje tamo gde se najmanje nadate i u tome je postignut pun pogodak. U simboličkom tumačenju njen neidentifikovani bes i lupanje krpom o sto otvara egzistencijalnu dilemu: znate li vi gde se nalazite, šta očekujete od drugih, ko vas okružuje i čemu težite?

Gledano sa tačke očekivanja, televizija zaista nije poslastičarnica u kojoj se služe medeni kolači i nešto za osveženje. Na snazi je ustaljeni režim skromnog izbora emisija i serija.

Domaće serije

U poslednjih mesec dana premijerno je prikazano više domaćih igranih serija. Ako se računaju „Sinđelići“, „Istine i laži“, „Urgentni centar“, „Pogrešan čovek“ koje se već dugo vuku po komercijalnim kanalima, pa dodaju „Ubice moga oca“,„Pet“, „Državni službenik“, „Žmurke“, „Kralj Petar Prvi“, mogao bi se steći utisak o raznolikosti i bogatstvu TV programa. Kako vreme odmiče, sve one, nekako idu nadole, poniru, stapaju se u jednu istu priču. Svuda isti glumci, pa je ponekad teško razaznati o čemu je reč, ko je glavni junak, gde je poenta, naročito ako se dogodi da serije sa istovetnim glumačkim podelama idu jedna za drugom ili u isto vreme na dva kanala. Inače, od svih nabrojanih serija, umetničku poetiku ima samo niz dramskih priča Miloša Radivojevića okupljenih u ciklusu „Žmurke“.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: