Zašto pravimo zakone koje niko ne može da sprovede

U Srbiji treba 279 dana da se dobije građevinska dozvola. A da li srpska država stvarno toliko brine da sanitarni i drugi uslovi budu na tako visokom nivou? Pa pogledajte Švedsku, oni su na daleko višem nivou, a brže izdaju građevinske dozvole! Srpski primer pokazuje kako sistem može da generiše stvari koje zaustavljaju privatni sektor – upozorava Dušan Vujović, ekspert Svetske banke i profesor na FEFA univerzitetu

Dušan Vujović

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja zvanično je počeo sa radom u Srbiji 31. maja ove godine. Petogodišnji projekat vredan je 16,7 miliona dolara i ima za cilj da pomogne Vladi Srbije da poboljša konkurentnost domaće privrede i privatnog sektora.

Projekat je fokusiran na aktivnosti koje će olakšati poslovanje u Srbiji. Džozef Lauter (Joseph Lowther), direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja je na samom startu projekta, pre nekoliko meseci, rekao da će konsultovati privrednike da bi utvrdili kako aktuelni zakoni, institucije i procedure mogu da se poboljšaju, da bi se unapredilo poslovanje, privukle investicije i omogućio privredni rast. “Radimo rame uz rame sa Vladom kako bismo ostvarili napredak u prioritetnim reformama. Naš zadatak je da u prvoj godini projekta pomognemo u primeni važnih, nedavno usvojenih, zakona, kao i da pružimo stručnu pomoć Ministarstvu finansija i Fiskalnom savetu u upravljanju javnim finansijama”, rekao je Lauter krajem maja ove godine.

Posle nekoliko istraživanja, analiza i prezentacija urađenih prošlih meseci u okviru ovog projekta, predstavnici medija su imali priliku da početkom decembra razgovaraju sa Dušanom Vujovićem, stručnjakom Svetske banke i profesorom na beogradskom FEFA univerzitetu, o izazovima u upravljanju javnim finansijama, o budžetu i o problemima srpske ekonomije. Dušan Vujović je odgovarao i na pitanja Magazina Biznis koja su se odnosila na budžetsko planiranje, kao stalni problem srpske vlade, na državu kao uzrok nelikvidnosti i na državne intervencija kroz subvencije. Prenosimo neke od ocena profesora Vujovića koje su se mogle čuti na sastanku održanom 1. decembra u prostorijama USAID Projekta za bolje uslove poslovanja u Beogradu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: