DRAGOLJUB VUKADINOVIĆ, PREDSEDNIK UO KOMPANIJE METALAC: Bojim se većih ekonomskih lomova

Posle svih vapaja privrednika, nema zvanične reakcije, nema činjenja i konkretnih dela. Ne mogu da kažem da vlast nije za dijalog, saslušaju oni nas. Ali posle toga odu i ne učine ništa

Dragoljub Vukadinović

Godina koja je pred nama biće jako teška. Bilo kakav pozitivan rast, pa makar i od 0,1 odsto, za mene bi bio uspeh. Samo da ne zabeležimo negativan rast. Naša kriza traje jako dugo, mi joj baš ne tražimo lek, tako da i mali potres okolo, kod nas se oseća mnogo više. Ovako Dragoljub Vukadinović, predsednik gornjomilanovačkog Metalca, koji je početkom decembra 2011. dobio nagradu Udruženja korporativnih direktora za izuzetan doprinos u poslovnoj praksi, počinje razgovor za Magazin Biznis.

– Drugi problem je to što idu izbori u 2012. godini, a naša vlada je uvek malo više trošila novac u tim vremenima. Plašim se da će se to ponoviti i sada. Jedan sam od onih koji navijaju za to da izbori budu što pre i da dobijemo reformsku vladu koja ima snage da se upusti u rešavanje važnih problema, pre svega reformskih u oblasti državne uprave, javnih preduzeća, zdravstva, obrazovanja…

• Smatrate li kao svoj lični poraz to što neki od ambicioznih ciljeva koje ste zacrtali kad ste postali savetnik Verice Kalanović nisu ispunjeni? Na primer, umesto sistemskog rešenja pitanja nelikvidnosti doneta je uredba koja ne rešava problem.

– Ne mogu to da doživim kao svoj poraz. Ako predložite dobro rešenje koje će doneti pozitivne efekte, a ono se ne realizuje, onda je to poraz ne za predlagače nego za one koji to nisu hteli da sprovedu. Primer uredbe za likvidnost pokazuje da je bolje da nismo doneli nikakvu, nego ovakvu uredbu. Bar bismo znali na čemu smo. Ideja je bila da se prvo donese uredba koja obuhvata državu, sva javna preduzeća i lokalnu samoupravu i lokalna javna preduzeća. Pa zatim da se donese sistemski zakon koji će rešiti pitanje plaćanja između dva poslovna subjekta. Ovako je ispalo da za jedne važe ograničenja rokova plaćanja, za druge ne važe. Uredba nije ravnopravna prema svim poveriocima u sistemu. Opet su u povlašćenom položaju javna i državna preduzeća u odnosu na ostale. Najbolje bi bilo kad bismo suspendovali taj dokument i napravili celovit zakonski predlog.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: