У ПОСЕТИ КРАФТ ПИВАРИ ALEKSANDAR & FRIEDRICH BREWERY У СЕЛУ КРУПАЈА КОД ЖАГУБИЦЕ: Боље је радити у Србији него у иностранству

Александар Миладиновић и његова супруга Линда Божић вратили су се из Италије у Србију пре осам година. Већ три године, у селу Крупаја, имају једну од највећих крафт пивара у земљи. Тренутно снабдевају Поморавски и Браничевски округ одличним пивом, раде за неке београдске крафт брендове и спремају извоз првих количина у Аустрију

Линда и Александар: Уверени су да праве најбоље домаће пиво, јер имају најквалитетнију воду са хомољског извора

На падинама Хомољских планина, у општини Жагубица, у селу Крупаја од свега 500 становника, Александар Миладиновић (40) и његова супруга Линда Божић (34) производе крафт пиво названо управо по поменутом планинском венцу источне Србије – Хомољско пиво. Њихова пивара је једина крафт пивара у Браничевском и Поморавском округу и по капацитетима међу највећима у Србији. Наиме, у њој месечно може да се произведе око 16.000 литара пива. Још интересантније је то што се овај млади брачни пар са двоје мале деце, у Србију вратио из Италије где су живели све до 2010. године. Фирму Aleksandar & Friedrich Brewery су основали 2015. Посетили смо их почетком јуна и уверили се да је реч о изузетно опремљеној пивари у којој се производи веома укусно пиво.

Нисмо ништа знали о пиву

Када су се вратили из Италије у Србију, односно Александрово родно село Крупају на истоку Србије, са двоје деце Никол (сада има 11 година) и Лазаром (сада десетогодишњак), нису имали јасну идеју чиме би могли да се баве. Опробали су се у пољопривреди, затим туризму, будући да су имали некретнине у Јагодини које су рентирали, али нису били задовољни нити су их ти послови испуњавали. Међутим, указала се прилика да у Италији купе пивару, на предлог Александровог оца.

– Отац, који још увек ради у Италији, предложио је 2012. године да инвестирамо у посао производње пива јер један италијански предузетник продаје своју пивару, готово нову, пошто купује већу. Раније заиста нисам размишљао о томе нити сам много знао о производњи крафт пива. Информисали смо се на интернету, истраживали смо и анализирали и увидели да те године у Србији није постојало много крафт пивара, а да је тренд у Европи такав да оне заузимају све значајнији део на тржишту. Тако да смо ми били међу првих десетак пивара док их данас, верујем, има око 50 са тенденцијом да их буде још више – објашњава Александар и додаје да су потом ишли на сајам технологије и опреме у Нирнберг, где се доста може научити.

На разним манифестацијама и брендирани камион може да послужи као шанк

Када је отишао у Италију и видео опрему, потпуно се одушевио. Сам је сликао и обележавао сваки део како би могао по увозу у Србију да сам монтира све делове пиваре. Пивара је у Крупају стигла у два шлепера.

– Срећом, имали смо добре пољопривредне објекте које смо преуредили у пивару по Хасап стандардима. Све заједно је доста коштало, па смо инвестирали неколико десетина хиљада евра у опрему и адаптацију објеката – каже Александар.

Али, управо тада настају и проблеми због којих је почетак рада одложен све до 2015. године. Понестало им је капитала за покретање производње.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА „РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ” ОСНОВАНА ПРЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА: 10 година и 100.000 .RS домена
  • ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА И ПРОМЕНЕ ПОНАШАЊА ПОТРОШАЧА: Будите спремни да пружите услугe пoтрoшaчу 21. вeкa
  • НОВИ АЛАТИ ЗА МОДЕРНО ПОСЛОВАЊЕ: ”Oблaк” oтвaрa врaтa зa кoja мaлa прeдузeћa нису имaла кључ
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАН „ПОСЛОВНИ ФОРУМ „WB EDIF 2018“: За МСП западног Балкана 650 милиона евра
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (3): Зачетници франшизинга
  • Следећи број Економетра излази 4. септембра 2018.
Podelite ovaj tekst: