КОЈЕ СУ РАЗЛИКЕ У ПОСЛОВАЊУ У СРБИЈИ И ИТАЛИЈИ: Срби су предузимљиви, али администрација је препрека

Имате веома квалификоване раднике, врло добро обучене за рад. Најмање 80 процената људи добро говори енглески језик, за разлику од нас Италијана којима је то слаба тачка. Друга важна ствар за Србију је географски положај. Налазите се у центру Балкана што је добро за међународну трговину. Али, бирократија је велика и све кочи…

Алесандро је први пут дошао у Србију 2015. године и после две године решио да овде отвори фирму

То што се у Србији 13 сматра баксузним бројем, није много значило једном од двојице италијанских партнера у италијанско-српској фирми „УТС Балкан тулс”(UTS Balkan tools) која послује у нашој земљи од фебруара ове године. Он је баш тог дана регистровао сајт и то као 100.000 са националним доменом (.rs). Како каже представник треће, српске стране – Ана Дробњак, колега се није обазирао на петак 13. јер је превладало италијанско веровање о лошем предзнаку када петак пада 17. у месецу.

Главни инвеститор и директор фирме Алесандро Фаварето годинама се бави дистрибуцијом резаних алата. Ана Дробњак се из потпуно другачије области, преводилаштва, нашла у свету алата, циркулара, механичких рука за обраду метала и она сада води београдску канцеларију. Њен супруг Силвано Витиело задужен је за маркетинг.

Основани су почетком године у Београду, као мешовита компанија која се бави дистрибуцијом резаних, ручних алата за машинску индустрију и хобисте, заљубљенике у аматерску обраду дрвета, метала, камена и добри су саговорници на тему да ли постоје разлике у пословању у Србији и једној земљи чланици Европске уније.

Алесандро је на идеју да отвори фирму у Србији дошао 2015. године када је први пут посетио италијанске инвеститоре у нашој земљи, уједно сараднике са којима је пословао у домовини, који су део своје производње са Апенина пребацили на Балкан.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА „РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ” ОСНОВАНА ПРЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА: 10 година и 100.000 .RS домена
  • ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА И ПРОМЕНЕ ПОНАШАЊА ПОТРОШАЧА: Будите спремни да пружите услугe пoтрoшaчу 21. вeкa
  • НОВИ АЛАТИ ЗА МОДЕРНО ПОСЛОВАЊЕ: ”Oблaк” oтвaрa врaтa зa кoja мaлa прeдузeћa нису имaла кључ
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАН „ПОСЛОВНИ ФОРУМ „WB EDIF 2018“: За МСП западног Балкана 650 милиона евра
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (3): Зачетници франшизинга
  • Следећи број Економетра излази 4. септембра 2018.
Podelite ovaj tekst: