ДА ЛИ ЈЕ ПОЧЕЛА ИНТЕНЗИВНИЈА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА У МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА: Без дигитализације неће опстати ни мала предузећа

Први јавни позив за дигиталну трансформацију малих и средњих предузећа биће објављен крајем августа, а изабрани кандидати ће добити бесплатну консултантску помоћ за израду дигиталне стратегије. До краја године 40 МСП добија дигиталну стратегију, без које се доводи у питање опстанак предузећа, кажу наши саговорници

Један страни малопродајни ланац, који дневно прими више стотина фактура од добављача, које је потребно ликвидирати, увео је систем за управљање документацијом који омогућава скенирање фактура, односно дигитално аутоматско препознавање фактура добављача, њихово очитавање и књижење података са фактура. На овај начин је десетина запослених који су радили ове рутинске послове “преписивања” података, добила много смисленија ангажовања.

Такође, у компанији која се бави дистрибуцијом и продајом воде, као и изнајмљивањем апарата за воду, потрошња воде на апаратима се пратила путем ГПРС модула постављених на апаратима, који су мерили потрошњу воде која протекне кроз апарате. На основу дате потрошње воде, аутоматски се креирала поруџбина за купце, као и укључење процеса самочишћења апарата. Број редовних поруџбина, које се сада на лакши начин планирају, порастао је за 20 одсто.

Реагујте правовремено

Познати произвођач плочастог намештаја, који на страна тржишта извози више од 70 одсто своје производње, за последњих десет година извршио је дигитализацију низа својих кључних процеса, набавком, развојем и успешном имплементацијом различитих софтверских решења. Дигитализација пословних процеса компаније довела је до значајно бољег управљања ресурсима компаније, као и до скраћивања рокова испоруке и унапређења квалитета производа.

Ове примере о бенефитима дигитализације за Економетар наводи др Слободан Антић, доцент на Факултету организационих наука, Катедра за управљање производњом и услугама. Он каже да компаније морају да препознају шта је то битно за њихове купце, односно, морају да правовремено реагују на промене на тржишту, као и да препознају нове шансе на тржишту.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА „РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ” ОСНОВАНА ПРЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА: 10 година и 100.000 .RS домена
  • ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА И ПРОМЕНЕ ПОНАШАЊА ПОТРОШАЧА: Будите спремни да пружите услугe пoтрoшaчу 21. вeкa
  • НОВИ АЛАТИ ЗА МОДЕРНО ПОСЛОВАЊЕ: ”Oблaк” oтвaрa врaтa зa кoja мaлa прeдузeћa нису имaла кључ
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАН „ПОСЛОВНИ ФОРУМ „WB EDIF 2018“: За МСП западног Балкана 650 милиона евра
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (3): Зачетници франшизинга
  • Следећи број Економетра излази 4. септембра 2018.
Podelite ovaj tekst: