ИЗ СВЕТА ФИНАНСИЈА ПРЕШАО У АЈ-ТИ ИНДУСТРИЈУ: Програмирао апликацију за помоћ возачима на путу

Владимир Шијаковић је напустио свет банкарства и консалтинга да би као самоуки програмер креирао апликацију „Vozzi” која је за годину дана досегла бројку од 5.500 корисника, са више од 200 пружалаца услуга у Србији, а у плану је да се наредне две године шире по региону

Илустрација са сајта за апликацију „Vozzi“, раније познат као „Миле Цвик“

Посредни кривац за креирање апликације која српским возачима доноси нови начин решења када им четвороточкаш стане на путу био је један рено. Власник тог споредног „лика” у освајању новог пословног успеха, Владимир Шијаковић, до пре две године водио је успешну каријеру у свету финансија. Да закорачи у друго поље рада нагнала га је, како признаје, жеља за непрестаним учењем, стицањем знања за која сматра да су данас, захваљујући интернету, доступнија него икад. „Нажалост, интересовање људи да уче је, чини се, никад мање”, каже за Економетар покретач апликације, тачније мобилне платформе „Vozzi”. И наравно, аутомобил склон кваровима.

Након повратка у Србију 2003. године, учествовању у формирању првих лизинг компанија у нашој земљи, раду у сектору инвестиционог банкарства, консалтинга, реструктурисања фирми „велике привреде”, Владимир објашњава да су га управо кварови на тадашњем аутомобилу мотивисали да почне да размишља о апликацији са сврхом помоћи на путу. „Сваком се деси да му ауто стане. Онда позивате мајсторе за шлепање, њихово „долазимо за 15 минута” одужи се на сат, два; цена буде другачија од оне коју су рекли, немају апарат за картице. А све то не мора да буде тако стресно.”

Апликацију је почео да развија потпуно самоук савлађујући најпре програмске језике „свифт” и „скеч” крајем 2014. и почетком 2015. године. Паралелно је радио пуно радно време као финансијски саветник.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА „РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ” ОСНОВАНА ПРЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА: 10 година и 100.000 .RS домена
  • ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА И ПРОМЕНЕ ПОНАШАЊА ПОТРОШАЧА: Будите спремни да пружите услугe пoтрoшaчу 21. вeкa
  • НОВИ АЛАТИ ЗА МОДЕРНО ПОСЛОВАЊЕ: ”Oблaк” oтвaрa врaтa зa кoja мaлa прeдузeћa нису имaла кључ
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАН „ПОСЛОВНИ ФОРУМ „WB EDIF 2018“: За МСП западног Балкана 650 милиона евра
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (3): Зачетници франшизинга
  • Следећи број Економетра излази 4. септембра 2018.
Podelite ovaj tekst: