АУТОРИ „STRAWBERRY ДРВО” – ПРВОГ СРПСКОГ СОЛАРНОГ ПУЊАЧА – НАПРЕДУЈУ У ИНОВАЦИЈАМА: „Паметне” клупе из Србије налазе се широм света

Чланови “Strawberry energy” почели су као студенти окупљени око идеје обновљивих извора енергије и били су један од првих технолошких стартапова у нашој земљи. Данас, осам година касније, њихови паметни уређаји налазе се у 30 градова широм планете

Деветочлана екипа тима „Strawberry energy”

Окупили су се 2010. године док су још били студенти заинтересовани за идеју обновљивих извора енергије. Прототип првог производа – „Strawberry дрво” соларног пуњача који енергију сунца претвара у електричну и омогућава напајање малих техничких уређаја, стварали су у гаражи и били један од првих технолошких стартапова у Србији.

Осам година касније, 80 паметних уређаја креираних у тиму „Strawberry energy” – „дрвећа” и „паметних клупа”, налази се у 30 градова широм планете. Позиви да се њихови производи нађу на улицама све већег броја урбаних средина које препознају концепт „паметних градова”, стижу им редовно.

Како каже Кристина Николић, једна од оснивача „Strawberry energy”, последња метропола где су привремено „угошћене” клупе кроз модел изнајмљивања је Венеција.

– За време одржавања Венецијанског бијенала савремене архитектуре, осам клупа је било доступно посетиоцима, на две локације. До краја овог месеца (јула) повећаће се број клупа у Лондону са 28 на 48. План је да до краја године у граду на Темзи буде 100 наших клупа.

Паметне клупе произведене у Србији, осим стандардне функције – коришћења соларне енергије за пуњење мобилних уређаја, Wi-Fi конекције – имају и уграђене сензоре који прате и бележе параметре попут квалитета ваздуха, нивоа буке, температуре, влажности ваздуха. Ове клупе нуде и опцију бесконтактног плаћања чиме се донира новац за хуманитарне организације.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА „РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ” ОСНОВАНА ПРЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА: 10 година и 100.000 .RS домена
  • ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА И ПРОМЕНЕ ПОНАШАЊА ПОТРОШАЧА: Будите спремни да пружите услугe пoтрoшaчу 21. вeкa
  • НОВИ АЛАТИ ЗА МОДЕРНО ПОСЛОВАЊЕ: ”Oблaк” oтвaрa врaтa зa кoja мaлa прeдузeћa нису имaла кључ
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАН „ПОСЛОВНИ ФОРУМ „WB EDIF 2018“: За МСП западног Балкана 650 милиона евра
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (3): Зачетници франшизинга
  • Следећи број Економетра излази 4. септембра 2018.
Podelite ovaj tekst: