ANA GOVEDARICA: Pacijentima je potrebna personalizovana terapija

Imamo istorijsku šansu da uhvatimo korak sa najrazvijenijim zemljama sveta, jer je Srbija na samom pragu da se uključi u nove trendove u medicini. Multidisciplinarni pristup podrazumeva uključivanje dijagnostičkih, biotehnoloških i IT kompanija, kako bi se prikupilo što više podataka o pacijentima, primenile odgovarajuće metode za analizu dobijenih informacija i na osnovu toga kreirale personalizovane terapije

Ana Govedarica

Nauka i nove tehnologije toliko brzo napreduju, da ćemo u naredne dve do tri decenije imati rešenja za većinu bolesti. Ono što je krajem prošlog veka delovalo kao daleka budućnost, kada su lečenja bila bazirana mahom na hemijski proizvedenim lekovima, danas je već realnost, nakon ogromnog napretka na polju bioloških terapija, dijagnostike i snažnog uticaja informacionih tehnologija (IT) i velikih baza podataka na medicinu – ističe Ana Govedarica, generalna direktorka Roš (Roche) d.o.o. Srbija, u intervjuu za Magazin Biznis, predstavljajući najnovije trendove u oblasti farmaceutike, u kojoj nove tehnologije već omogućavaju proizvode i usluge o kojima se do pre izvesnog vremena moglo samo naslućivati.

– U godinama koje slede, naša zemlja ima šansu da uhvati korak sa najrazvijenijim zemljama sveta kada je kvalitet lečenja u pitanju, jer je Srbija na samom pragu da se uključi u nove trendove u medicini, napominje sagovornica Magazina Biznis i ukazuje na to da Srbija, pošto je već uključena u ubrzanu digitalizaciju, ima veoma dobru osnovu, odnosno informatičke sisteme koji se, uz određenu nadogradnju, mogu efikasno koristiti za “novu medicinu”.

• Kako će izgledati lečenje pacijenata u perspektivi?

– Lečenje će u skorijoj budućnosti biti znatno preciznije nego sada. To znači da će vrlo brzo svaki pacijent biti uključen u terapiju tačno „podešenu” za njega.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: