Kina je na Evropu dugoročno orijentisana

Pojačan tempo kineskih ulaganja u evropske zemlje počeo je nakon globalne ekonomske krize 2008., kada su, usled slabog rasta i recesije, manje razvijene članice EU i druge zemlje istočne Evrope van Unije, rado dočekale priliv svežeg kapitala. Kina je, s druge strane, želela da ojača svoje strateško prisustvo na vratima ili u samoj EU, da predstavi novu tehnologiju i nove poslovne sposobnosti svojih firmi – objašnjavaju eksperti za Magazin Biznis

„Pojas i put” – Kopneni i vodeni pravci puta

Na najnovijem Forumu “Pojas i put” u Pekingu, koji je održan od 24. do 27. aprila i na kome je učestvovalo oko 40 šefova vlada i država, potpisani su ugovori vredni 64 milijarde dolara, preneli su svetski mediji. Predsednik Kine Si Đinping je u obraćanju okupljenim čelnicima istakao da taj globalni infrastrukturni projekat ima za cilj visokokvalitetan rast svih uključenih zemalja, i da mora da bude održiv.

„Sve treba da bude urađeno na transparentan način i treba da imamo nultu toleranciju za korupciju“, rekao je Si Đinping, prenosi agencija AFP, i dodao da „Pojas i put“ nije „ekskluzivan klub rezervisan samo za neke, već da promoviše zajednički razvoj i prosperitet“.

Kratko podsećanje na početak projekta „Pojas i put“, koji predstavlja divovski infrastrukturni projekat kako bi se svet povezao sa Kinom, pokazuje da je tu inicijativu Si Đinping pokrenuo ubrzo nakon globalne ekonomske krize iz 2008. godine. Prva velika investicija na tom putu, kako beleži nemačka medijska kuća Dojče vele, bila je u Grčkoj. Tamo je kineska pomorska kompanija COSCO, najpre 2009. uložila više od 650 miliona evra za kupovinu koncesije na 35 godina u najvećoj grčkoj luci Pirej, u blizini Atine, da bi već 2016. uložila još 280 miliona evra i time ostvarila većinski udeo od 51 odsto vlasništva.

„U međuvremenu, kineske firme investiraju i privredno su aktivne u svim zemljama jugoistočne Evrope.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: