NEODGONETNUTA ENIGMA: Pisali jedan drugom na engleskom jeziku

Izvor Portal MediaSfera

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu čuva se nekoliko Pupinovih pisama Tesli, s kraja 19. veka, tačnije iz 1891., 1899. i 1904 godine. Tu je i pozivnica za venčanje Pupinove kćerke Varvare, septembra 1917. godine. Očigledno je da su u to vreme njih dvojica bili u kontaktu. Ali, posle toga nema ništa. Tišina – kaže Milica Kesler, kustos-arhivista lične arhive Nikole Tesle i ističe kuriozitet: korespondencija je bila – na engleskom!

Pišu: Gordana Radisavljević Jočić i Marina Bulatović

Milica Kesler

Srpski mediji su početkom marta preneli vest da je Udruženje Adligat kupilo dva od pet pisama Nikole Tesle iz zaostavštine Radoja Jankovića, generalnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, za koja se verovalo da su izgubljena.

“Dva Teslina pisma u kojima Tesla piše o Mihajlu Pupinu, njegovoj bolesti i nameri da ga poseti u bolnici, pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzej ovog Udruženja”, ističu iz Adligata.

Da li ova pisma menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, pa tako u potpunosti demantuju poznatu priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji? Da li je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu?

Odgovor na ta pitanja potražili smo u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, od Milice Kesler, kustosa-arhiviste lične arhive Nikole Tesle.

• Da li ste imali priliku da vidite dva pisma koja je Adligat otkupio?

– Mi o pismima znamo samo ono što je objavljeno u medijima. Niko nas nije iz Adligata kontaktirao da pita bilo šta vezano za ta novootkrivena pisma, koja su nameravali da kupe. Oni su samo objavili da su ih kupili na aukciji. Ono što mi možemo sa sigurnošću da kažemo vezano za ta pisma jeste da je sadržaj pisama autentičan.

U Teslinoj arhivi, koju mi u Muzeju čuvamo, nalaze se koncepti tih pisama, tako da je njihov sadržaj poznat. Za razliku od pisama koja je kupio Adligat, koja su pisana mastilom, koncepti pisama koja se nalaze kod nas u Muzeju, pisani su grafitnom olovkom. To su pisma upućena Radoju Jankoviću, našem konzulu u Njujorku.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NAFTNA INDUSTRIJA U 2019. GODINI: Oprez kao trend
  • REZULTATI ANKETE NEMAČKO–SRPSKE PRIVREDNE KOMORE O AMBIJENTU ZA POSLOVANJE Poslovna klima bolja, ali je problem pravna sigurnost
  • OBJAVLJEN GODIŠNJI PLAN PORESKE KONTROLE ZA 2019. GODINU: Kontrole prema stepenu rizika poreskih obveznika
  • POSLOVNA SAZNANJA: Pravilo pet sekundi
  • ĐENERALI OSIGURANJE GENERALNI SPONZOR MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE Samo 12 odsto gazdinstava osiguralo useve
  • IZLOŽBA VAJARA RISTA MIHIĆA U BEOGRADSKOM HILTONU: Spoj umetnika i preduzetnika daje – čisto zlato
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2019.
Podelite ovaj tekst: