Банетови расцветани вртови

Некадашњи металац МИН-а пре 24 године основао “Парк пријатељства” који данас походе љубитељи цвећа из целог света

branislav-bane-stojiljkovic

Бранислав Бане Стојиљковић

Пословица каже: „Ако хоћеш да будеш срећан један дан – напиј се, ако хоћеш да будеш срећан годину дана – ожени се, а ако хоћеш да будеш срећан читав живот – гаји цвеће“. Бранислав Бане Стојиљковић, из нишког приградског насеља Медошевац, изабрао је – да буде срећан читавог живота. До 1983. године радио је као металостругар у нишкој Машинској индустрији, где је био радник, бригадир, а осам година пре одласка у превремену пензију и пословођа.

Те 1983. године, последњи пут је затворио фабричку капију “с ове стране” и посветио се љубави из детињства – цвећу, о којем је знао тек толико да је лепо, да украшава околину и живот чини срећним. Још као дечак је са мајком обилазио комшилук да би донели који пелцер. Биле су то врсте које су се тада гајиле – лепе кате, звездице, пркос, шуман.

Његов “Парк пријатељства”, како је назвао свој расцветани врт, данас чини хиљаде врста, подврста и варијетета, ни сам не зна колико различитих биљака има, нити им се број може знати. Једино је извесно да се понекад, како каже, разочара када на неким иностраним сајмовима види да тамо негде у свету немају ни половину онога што он има. То га истовремено чини поносним, јер је он овде, на периферији Ниша, успео да одгаји неке егзотичне врсте којих нема ни у много већим вртовима.

Парк је уврштен у туристичку мапу Ниша и сви они који дођу да виде древну Тврђаву, Чегар, Ћеле-кулу, Нишку Бању, Медијану, логор Црвени крст и друге познате локалитете и споменике, обавезно сврате и у Банетов парк и диве се овој лепоти. Неизоставна је дестинација и ђачких екскурзија, долазе из свих крајева, децу овде дочекају и угосте. Ту предахну уз жубор воде из фонтана, окрепе се и продуховљена и освежена настављају пут. Овде се одржавају и родитељски састанци. Долазе љубитељи цвећа из целог света. – Братство и напредак Срба треба да расту као и ово цвеће – записао је у књизи утисака господин Ромаин Цванг из Луксембурга. Господин Џон из Енглеске, који сваке друге године долази код свог пријатеља у Ниш, увек дође и у овај парк чија га лепота одушевљава.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: