Морате да знате шта хоћете

Србија мора брзо да доноси праве одлуке о томе шта жели и мора да има визију какав јој је развој потребан у наредних пет до десет година

Филип Котлер

Филип Котлер

Филип Котлер, професор на Келоговој школи менаџмента у САД, који у свету представља синоним за маркетинг, боравио је први пут у Србији и Београду 25. маја, где је у Центру „Сава“ одржао једнодневни семинар под називом „Како бити конкурентан и победити на глобалном тржишту“. Око 400 присутних, махом младих стручњака за област маркетинга, као и економиста и привредника, пратило је са изузетном пажњом излагање гуруа маркетинга. Књиге Филипа Котлера продате су у више од три милиона примерака на више од двадесет језика, пружао је консултантске услуге најпознатијим светским компанијама и разним владама, а у Београду је боравио на позив Економског факултета, поводом 70 година оснивања ове високошколске установе.

Иако је сваки минут семинара био испланиран, Филип Котлер је одвојио и петнаестак минута за разговор са новинарима који су пратили скуп. Због негативног имиџа који Србија има у свету већ деценију и по, једно од питања односило се управо на то – како да Србија промени свој негативни имиџ?

– Постоје разни начини да се промени негативан имиџ. Један од њих је да се доведе неколико најјачих инвеститора у свету, да их приме председник, премијер и министри који би им показали праве могућности инвестирања. Други начин је довести новинаре из иностранства, дати им „краљевски“ смештај и водити их свуда где они желе. Треба направити такав амбијент да не пожеле тако лако да оду из ваше земље. Слично су некада урадили у Белгији која је као земља била релативно непозната држава – рекао је Филип Котлер.

Скица за портрет

Филип Котлер је професор међународног менаџмента на постдипломској Келоговој школи за менаџмент на Нортвестерн универзитету у Илиноису у САД.
Рођен је 1931. године. Стекао је звање магистра економије на Универзитету у Чикагу, а докторирао у области економских наука. На почетку каријере био је усмерен на макроекономију. Тек након 1960. по одласку на Харвард, почео је маркетиншке проблеме да сагледава као фасцинантне појаве у економији.
Водећи је ауторитет у области маркетинга у свету већ више од 30 година и најчитанији аутор маркетиншке литературе. Објавио је 24 књиге. Творац је и многих савремених маркетиншких појмова као што су: мегамаркетинг, демаркетинг, друштвени маркетинг, латерални маркетинг као и једне од најважнијих смерница у маркетингу: стратегија – циљ – позиционирање. Обишао је Европу, Азију, Јужну Америку саветујући многе компаније како да примене темељне принципе маркетиншке и економске науке да би постале конкурентне. Саветовао је и владе како да развијају ресурсе компанија за глобалну конкуренцију.

За земље у транзицији, као што је Србија, објаснио је Котлер, веома је битно да схвате где се налазе, да уоче своје слабости, могућности и опасности.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: