Морате да знате шта хоћете

Здравље Актавис ће до краја 2007. године имати европски стандард „добре произвођачке праксе“ (ГПМ), као прва српска компанија којој је омогућен извоз у Европску унију

actavisУ пословању се придржавамо четири правила. Прво, подстичемо дух изазова, што значи да не прихватамо „не“ као одговор. Друго, правимо што више производа јер то значи и више тржишта. Треће, агресивно наступамо према трошковима пословања, односно смањујемо их, и четврто, користимо глобалну моћ на локалним тржиштима – уважавамо слободу одлучивања на локалном нивоу.

Овако су своје постулате у пословању представили главни менаџери компаније Актавис (Actavis), у Рејкјавику, на Исланду 18. и 19. маја, током посете групе новинара из српских медија коју је организовала ова исландска компанија која је од 2003. године већински власник лесковачког Здравља. Српска компанија је само једна од 25 аквизиција које је Актавис, у експанзији, забележио у прошлих седам година широм света: од Северне Америке и Азије (Индија и Кина) до централне и источне Европе (Русија, Румунија, Бугарска…). Према проценама менаџерског врха Актависа, фармацеутску индустрију у свету убудуће ће контролисати пет до седам великих компанија, а главни развој се очекује управо у земљама источне и централне Европе.

Што се Србије тиче, интензивно се улаже у осавремењивање Здравље Актависа. Од приватизације, Актавис је инвестирао око 23 милиона евра у Здравље, а очекује се да ће до истека купопродајног уговора, крајем 2008. године, укупне инвестиције износити око 30 милиона евра. Прошле године је у уређење физичко-хемијске лабораторије у Здрављу Актавис уложено 1,3 милиона евра, а ускоро ће бити завршена адаптација и микробиолошке лабораторије према највишим међународним стандардима познатим као „добра лабораторијска пракса“ (ГПМ). За неколико месеци треба да буде завршен први део реконструкције погона за производњу лекова. Укупна вредност само ове инвестиције је око 15 милиона евра. Током 2006. године уведен је стандард ИСО 14001, чиме се компанија обавезује да у пословању штити животну средину.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: